Ocena kierowcy - Fiat Bravo I

Paweł P. veroni@wp.pl, 17 lat temu
Silnik 2.0 HGT 20V 147KM 108kW
Rok produkcji 1997
Fiat Bravo I 2.0 HGT 20V 147KM 108kW 1995-1998 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik silnik i jeszcze raz silnik. Chwała konstruktorom fiata ze cos takiego stworzyli :))
2.0 20V V5 HGT to SUPER AUTKO dla ´´rozsądnego´´ czlowieka. HaGieTka przyspiesza jak szalona, stad polecam tylko tym "madrzejszym" kierowcom :)) Latwo stracic kontrole nad pojazdem przy predkosciach powyzej 220km/h, a musze przyznac, że takie osiągi nie sa dla niego problemem.
Rewelacyjnie przyspiesza!!! Kokurencja zostaje w tyle... Nawet po zalozeniu instalacji gazowej (sekwencyjnej oczywiscie - koszt ok. 3,5 tys zl) nie ma odczuwalnego spadku mocy :)) Bravuś dopiero po 4000obr. zaczyna pokazywac prawdziwa dusze... 147KM robi swoje :)) a ten pomruk silnika... poezja :)) az szkoda sluchac radia...
Skrzynia precyzyjna, biegi wchodza plynnie. Male zastrzezenie do ´´wstecznego´´, ale to ponoc norma w tych modelach fiata.
Mam seryjne zawieszenie z HGT... Trzyma sie drogi jak bolid F1 Kubicy ;)) opony 205/45 R15 zapewniaja dobre trzymanie w zakretach... Nie jest przy tym sztywny na wybojach, jakby sie niektorym wydawalo.
Z przodu i z tylu widocznosc wystarczajaca. Nie mam zastrzezen.
Z uwagi na to, iz jest to autko sportowe - ma dobre trzymanie boczne w fotelach. Przelaczniki od klimy, radia, swiatel itp. w zasiegu reki, wiec ergonomia OK.
Tutaj mam male zastrzezenie co do parujacych szyb w trakcie deszczu - wilgoci. Radze sobie z tym problemem jak niegdys kierowcy maluchow tzn. ircha lub jakas szmateczka... Jesli chodzi o nagrzewanie kabiny - bardzo skuteczne.
Wszedzie miejsca jest wystarczajaco. Nawet przy maksymalnie cofnietych fotelach przednich pasazerowie z tylu nie moga narzekac na brak miejsca.
Hmm co tu pisac... przy predkosci okolo 200 km/h slyszalny jest lekki szum opon ;)) a tak powaznie to do 4000obr. cisza... powyzej tej granicy robi sie glosno ;)
Kupujac autko spodziewalem sie spalania rzedu 13-14 litrow gazu - podczas gdy autko bierze 11l/100km... przy czym nadmieniam, ze nie jezdze zbyt ekonomicznie, z reszta nie po to sie kupuje takie autko zeby jezdzic spokojnie ;))
Moim zdaniem warto bylo wydac ciezko zarobione pieniazki na to cudo. Jesli ktos w miare zarabia i bedzie go stać na naprawy (dosc kosztowne) to szczerze polecam. Drogi w utrzymaniu (nie czesci drogie, ale robocizna), ale za to frajda z jazdy niesamowita!!!
Drobiazgi... hmmm troche trzeszczą na wybojach plastiki (szczegolnie plastiki w drzwiach), ale coż mozna wymagac od 10-letniego autka ;))
Zbyt krotko mam to autko zeby cos napisac. Jako ciekawostke napisze, ze wymiana rozrządu z czesciami w ASO Zielona Gora kosztuje 1400zl :)) Jak ktos nie ma zaprzyjaznionego mechanika z podnosnikiem do silnikow to niech nie kupuje tego autka - gdyz praktycznie kazda wieksza wymiana czesci w silniku wymaga uprzedniego wymontowania :)) miejsca na reke mechanika po otwarciu maski nie ma :))

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 HGT 20V 147KM 108kW [l/100km]

10,7