Ocena kierowcy - Fiat Bravo I

Marcin z Bydgoszczy, 20 lat temu
Silnik 1.4 80KM 59kW
Rok produkcji 1996
Fiat Bravo I 1.4 80KM 59kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Jestem zadowolony,choć pamiętam,ze to Fiat.Bardzo o niego dbam i póki co odwdzięcza się.Auto bardzo ładne o dobrych właściwościach jezdnych i dość komfortowe. Nie zamierzam go sprzedawać jeszcze przez kilka lat.
Dynamika jak na 1.4 poprawna.Elastyczność i czasy wyprzedzanie mnie satysfakcjonują. Mógłby trochę mniej palić,ale inne auta na wodę nie jeżdżą.Świetny silnik do LPG.
Doskonała i precyzyjna zmiana biegów(przynajmniej ja tak mam).W nowym Yarisie szwagra drążek chodzi znacznie gorzej. Jak dle mnie zbyt krótki 5 bieg,stąd za dużo hałasu przy120 i wyższe spalanie.
Bardzo dobrze trzyma się drogi. Zawieszenie jest niestety hałaśliwe,ale ten typ tak ma.Słabe oryginalne amortyzatory.
Ok,choć przednie słupki faktycznie trochę zasłaniają.
Wszystko jest na swoim miejscu.
Poprawne,nie mam zastrzeżeń.
Bardzo dużo miejsca.Auto jest bardzo szerokie (175,5cm to tyle,co Mercedes W124!!!) i czuję się to w środku. Mam 186 cm wzrostu i z tyłu nie dotykam głową dachu.
Jechałem autami głośniejszymi i bardziej cichymi. Najciszej przy 110/h.
Na benzynie min. 6,1 na gazie min 8,0. Średnio pali mi 9 gazu.Podane niżej zużycie dotyczy gazu.Z ASO nie korzystam.Olej syntetyk(polskie-tanie),nie polecam Selenii-to półsyntetyk,każdy syntetyk będzie lepszy.Jako części polecam zamienniki.
Mam dobrze wyposażony,bezwypadkowy egzemplarz, w dodatku z małym przebiegiem.Uważam, że jest wart więcej niż wartość rynkowa.Ceny używanych są atrakcyjne,trzeba tylko dobrze poszukać.
Nie mogę narzekać.Mam autentyczny przebieg, w tym czasie:pompa wody,amortyzatory(nie montować oryginalnych-są beznadziejne,ja zastąpiłem SACHS i jest ok),tłumik końcowy,tylne szczęki,wymiana napędu rozrządu.
Nie dopadły mnie jeszcze wachacze i ten słynny wałek rzrządu(odpukać).Leję tylko syntetyk 5W40 i wymiana co 10-15 tyś, to chyba zapobiega, no i nikt mi nie grzebał w silniku.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 80KM 59kW [l/100km]

9,1