Ocena kierowcy - Fiat Bravo I

Rok produkcji 1999
Fiat Bravo I 1.4 80KM 59kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Skrzynia biegów.
Atrakcyjne cenowo, ale bardzo dużo spala paliwa. Niby ma 80 KM, ale żeby wkręcić to auto na 140 km/h to trzeba dużej cierpliwości. Wyższe prędkości tylko z górki i przy sprzyjającym wietrze. Dla porównania cięższa ale mocniejsza o 10 KM Astra II jest zdecydowanie lepsza i oszczędniejsza. Ładne stylistycznie, trochę sportowe, ale niepewne w zakrętach.
Niestabilna praca na wolnych obrotach. Przeciętnie wkręca się na obroty.
Zaskoczenie na plus, bo biegi mają krótkie skoki i bardzo fajnie, wręcz sportowo się je przełącza. Kłopot z wrzuceniem jedynki, ale to nic poważnego.
Daje o sobie znać bardzo lekki tył i ciężki przód. Przy szybkim pokonywaniu ronda, czy zakrętów na polskich dziurach tył potrafi odbijać się od drogi jak piłeczka i przestawiać auto na boki. Strasznie niestabilne na koleinach. Nie daje poczucia bezpieczeństwa, co jak na auto lekko sportowe jest dziwne. Wspomaganie lekkie - idealne na miasto, w trasie - nerwowe.
Dobra do przodu, dobra na boki, bo wiadomo 3 drzwi to i boczne są szersze. Z tyłu nie ma zagłówków, więc już dawno nie jechałem do tyłu oglądając się przez ramię - to sobie zaczynam przypominać.
Wszystko na swoim miejscu, nie ma żadnych dziwnych patentów, czy wynalazków. OK.
Mam problem z parowaniem szyb, ogrzewanie potrzebuje troszkę czasu. Klimy jeszcze nie miałem okazji testować.
Mam ponad 185 cm wzrostu i nie jest mi ciasno - czyli OK.
Słychać jak auto musi znosić polskie drogi, ale przy wyższych prędkościach silnik nie kwiczy jak zarzynana świnia, a to już coś.
Horror. 12 litrów w mieście benzyny przy stylu jazdy spokojnym. W trasie murowane 9 litrów!
Dupowóz za 7 tys. zł nie jest jeszcze takim złym wyborem.
Radio gubi zasięg, deska rozdzielcza skrzypi, przełączanie z obiegu wewnętrznego na zewnętrzny powietrza - nie działa.
Słabe amortyzatory, nierówne wolne obroty (i nie wiadomo w czym problem), nieodbijające hamulce, padnięty termostat.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 80KM 59kW [l/100km]

9,8