Ocena kierowcy - Fiat Brava

Wojtgdz, 16 lat temu
Silnik 1.6 16V 103KM 76kW
Rok produkcji 1996
Fiat Brava 1.6 16V 103KM 76kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : 103 konna "perełka" jak dla mnie ma super przyspieszenie, którego inni mogą pozazdrościć
Przeniesienie napędu : bieg wsteczny czasami nie wskakuje i trzeba przesprzęglić
Inne : rozłączające się wtyki m.in. od prędkościomierza, abs
To mój pierwszy samochód i po wymianie kilkunastu części jestem z niego zadowolony. Ma bardzo dużo miejsca w środku. Nadaje się dla rodziny, jak i dla młodego kierowcy. Ma zacięcie sportowe. Sylwetka ponadczasowa. Przy tym wszystkim jest tani w utrzymaniu. Udany zakup.
Silnik bez zarzutu. Mimo tak dużego przebiegu. 103 KM czuć doskonale. Przyspieszenia może pozazdrościć mu niejeden samochód.
Czasami nie wskakuje bieg wsteczny, ale to już taka przypadłość Bravy :)
Jedna ze słabszych stron fiata. Na początku wymieniłem wahacze i łączniki stabilizatorów. Elementy gumowe również szybko się zużywają.
Przednie słupki są za grube. Poza tym widoczność dobra.
Wszystko pod ręką. Mało przycisków. Intuicyjna obsługa.
Nie mam klimy, ale nawiewy są dobre. Wnętrze szybko się nagrzewa. Szyberdach jest super rozwiązaniem, szczególnie latem:)
Miejsca jest baaaardzo dużo :) jest to mój pierwszy samochód i czuję się w nim komfortowo (mam 179 cm wzrostu). Regulacja fotela kierowcy w górę i w dół sprawia, że zarówno wysokie, jak i niskie osoby znajdą optymalne ustawienie dla siebie. Z tyłu bez problemu zmieszczą się dwa foteliki dziecięce lub 3 dorosłe osoby. Rewelacja!
Na ten temat dużo nie mogę powiedzieć, ponieważ mam tłumik podwójny i przez to jest głośno wewnątrz jak i na zewnątrz. To kolejna rzecz, którą wymienię w mojej Bravie.
Ceny części zamiennych są w przystępnych cenach. Serwisowanie również. Szczególnie jeśli auto naprawia się u znajomych mechaników :)
Za taką cenę (poniżej 5 tys. zł) nie dostałbym innego auta z takim wyposażeniem (elektryczne szyby, szyberdach, abs, 2 x airbag, immobiliser, radio przystosowane do zmieniarki cd, 4 głośniki)
Jak w każdym kupowanym aucie wszystkie drobiazgi wymieniłem na początku. Od tej pory działa bez zarzutu. U mnie nie działało 3 światło stop i żarówki w światłach cofania oraz tylna wycieraczka.
Jeśli wymienia się wszystko na czas to auto się odwdzięczy. Ja wymieniałem sondę lambdę, silnik krokowy, przewody wysokiego napięcia, świece, wszystkie filtry, płyny, oleje.
Fiat Brava