Ocena kierowcy - Fiat Brava

Rudolf, 16 lat temu
Silnik 1.2 16V 80 82KM 60kW
Rok produkcji 2000
Fiat Brava 1.2 16V 80 82KM 60kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Inne : Wygląd. Sylwetka która sprawia, że zawsze przykuje wzrok. Choć na chwilę ale zawsze. Kontrowersyjna "dupka" :) I jestem naprawdę miło zaskoczony niskim zużyciem paliwa.
Karoseria : parciejące klamki
Układ elektryczny : sterowanie tylnej wycieraczki
Zawieszenie : Nasze drogi załatwią wachacze pojazdów każdego producenta
Trochę miałem mieszane uczucia przy wyborze tego modelu. Taki wybór z rozsądku - a uczucie pojawiło sie póżniej. Samochód niedoceniony moim zdaniem. Ma swoje jakieś tam wady - ale tak masz jak dbasz. Najważniejsze nie kupić "barachła". Jeździ się wygodnie i nie czuje się zmęczenia a to ważne.
80KM i tak się nie wykorzystuje (chyba, że ktoś lubi jeździć przy 5000-6000 RPM). Do takiej mało agresywnej jazdy wystarcza. Z kompletem pasażerów już czuć, że jest to za słaby silnik na tą masę (przykłądowo przy wyprzedzaniu), ale jeśli nie ma się ściganckich zapędów, to jest OK. Co ważne - ekonomiczny.
Trochę długa 3-ka i czasem 2-ka nie jest zbyt chętna do współpracy, ale poza tym jak na konstrukcję z połowy lat 90-tych OK.
Sztywno. Dobrze czuć drogę, ale jednocześnie słuchać, że jedzie się po niezbyt równej drodze. I to nie jest spowodowane luzami. Poprostu zawieszenie ma to do siebie i już. Trakcja OK, ale czasem sprawia wrażenie podsterowności.
W przód - wyśmienicie, boki również. Do tyłu... porażka, ale w Cordobie jest gorzej. Podobnie do przodu ukosy - słupki mogą zasłonić CAŁEGO rowerzystę!
Wszystko na swoim miejscu. Intuicyjna obsługa urządzeń w samochodzie. Jedyny mały minusik to fakt, że trzeba wiedzieć jaki magiczny sposób jest na to, by po wyjęciu kluczyków pozostawić uruchomione światła pozycyjne :)
Ogrzewanie jest OK, ale wentylacja już szału nie robi. Nie mam klimy - nie wiem jak się spisuje.
Jak na tej wielkości samochód, nie można oczekiwać więcej. 4 dorosłe osoby + fotelik i nie ma ścisku.
J/w zawieszenie przypomina nam że mamy takie drogi jakie mamy. Jeśli jednak trafi sie nam droga lepszej jakości to do ok 110 km/h jest naprawdę przyjemnie. Delikatny szym opływającego kabinę powietrza + szum opon.
Ceny części umiarkowane. Zużycie paliwa - wyborne!
W tym roczniku, z takim przebiegiem, w takim stanie nie kupi się innego samochodu o podobnych właściwościach/gabarytach.
Trudno mi określić. Nie narzekam.
Na razie jest OK. (puk puk, odpukuję)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 16V 80 82KM 60kW [l/100km]

6,7