: Można jeździć prawie jak sówem krawężniki i dziórawe drogi to dla Albeii żaden problem.
: pocenie się uszczelik pokrywy zaworów
Pozytywnie przeciętny samochód, niczym się nie wyróżnia ale też nic poważnego go nie trapi. Ja osobiście polecam, tylko chyba FIAT już go wycofuje z polskiego rynku.
Silnik ma ładny dźwięk po przekroczeniu 3500 obrotów. Dałem tylko 4 bo ma za mało koni, szkoda, że nie jest to taka sama jednostka 1.4 jak w FIACIE STILO (ok 95km). Było by o niebo lepiej, ale nie ma co narzekać.
Biegi wchodzą bardzo ładnie i płynnie, nic nie haczy ale ja mam nieraz problemy ze wstecznym. Wielki + za blokadę przypadkowego wrzucenia wstecznego biegu.
Wspomaganie jest zbyt silne (na parkingu jest super) na trasie bardzo łatwo można się na tym przejechać. Powinno być wyłącznik "CITY" właściciele Fiatów wiedzą o co chodzi.
Do przodu całkiem nieźle, do tyłu to jest tragedia (szczególnie jak są jakieś wystające schody czy trzeba wykręcić w jakimś nietypowym miejscu).
Wszystko mam pod ręką, obsługa urządzeń jest intuicyjna, duży + za czytelne i duże przyciski.
Zawiasy nie wnikają do bagażnika.
Szeroko otwierają się drzwi więc łatwo jest wsiąść osobie np. starszej.
Wygodne fotele o profilu pseudo kubełkowym (dobre trzymanie boczne)
Mam model bez klimatyzacji, więc powiem tak, nagrzewa się bardzo szybko w zimę, ale w lato jakoś nie bardzo chce chłodzić. Ot taki urok tego modelu.
Jak na samochód segmentu sub-kompakt (B+) to jest rewelacja 4 osoby podróżują niemalże komfortowo a bagaże spokojnie mieszczą się tam gdzie jest ich miejsce.
Do 120-130 cicho potem słychać świst powietrza. Mam CB na magnes i przy tej prędkości też słychać jak wiatr działa na antenę.
Pali w miarę normalnie, jak się nie przesadza tylko jeździ spokojnie to można całkiem ładne efekty uzyskać. Ceny części nie są zabójczo drogie.
Za te pieniądze nie znajdzie się nic lepszego a zarazem NOWEGO.
Zniechęcić może "uprzejmy i fachowy" serwis FIATA.
Wycieki oleju pod pokrywą zaworów, czego te cudaki w serwisie Fiata tam nie robili a poci się dalej i w tym samym miejscu. Ale nie jest to jakoś uciążliwe. Wycieki są minimalne.
Odpukać jeszcze się nie popsuł ale samochód jeździ po polskich "drogach" to nie wiadomo co tam może mu się popsuć.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 8V 77KM 57kW