Ocena kierowcy - Fiat Albea I

BigPiotr, 18 lat temu
Silnik 1.2 i 16V 80KM 59kW
Rok produkcji 2004
Fiat Albea I 1.2 i 16V 80KM 59kW 2002-2004 - Oceń swoje auto
Ja jestem zadowolony. Wiedziałem co biorę i nie zawiodłem się.
Jak na 1,2 l jest nieźle. Jeżdżę 90% sam. Wyraźnie czuć pasażerów i klimatyzację. Ja wiedziałem co biorę i nie zawiodłem się.
Wyraźna przewaga nad Daewoo (Matiz, Laceti). Nie ma problemów nawet przy dość szybkiej zmianie biegów (nie rajdowej).
Można wytrzymać, ale dobrze, że to tylko 1,2. Bez szaleństwa. No ale przecież nikt nie kupuje ALBEI na wyścigi.
Na sedana noże być. Nie mam problemu z czuciem samochodu więc może dlatego.
Za dużo elementów tu nie ma. Kierunkowskaz nie chce się załączać przy małym skręcie kierownicy (np. na rondzie),, musiałem się przyzwyczajać do wyjazdu z rond, żeby cały czas trzymać dźwignię.
Szybko się grzeje, co w zimie gdy stoi pod blokiem jest plusem. W lecie nie było źle, ale mam klimę.
Mam 194 cm wzrostu i 115 kg wagi. Jest to jedno z niewielu aut, w których ZA MNĄ da się siedzieć.
Tego się spodziewałem i nie zawiodłem się. Cichutko, przy przepisowych prędkościach trudno usłyszeć silnik, powyżej 4k obrotów troszkę mruczy.
Mam temperament do jazdy, choć chęci do jazdy ekologicznej. Pali mi 7,5 litra (lato klima) w większości jazda mieszana (dojeżdżam do pracy z miasta do miasta na Śląsku).
Za tą cenę nie ma takiego. 36k zł za to auto w bogatszej wersji z klimą jest nie do przebicia (lipiec 2005).
Troszkę mały przebieg na ocenę. Była ustereczka z instalacją radiową przy montażu, z którą nie potrafiło sobie poradzić ASO. Ale fachowiec dał rady i gra teraz ekstra.
Nie zapeszać (mały przebieg).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 80KM 59kW [l/100km]

6,4