Ocena kierowcy - Fiat Albea I

fafik, 20 lat temu
Silnik 1.2 i 16V 80KM 59kW
Rok produkcji 2002
Fiat Albea I 1.2 i 16V 80KM 59kW 2002-2004 - Oceń swoje auto
jestem zadowolony - pakuję calą rodzinę plus bety a to sie toczy.
nie narzekam, choć rewelacji z tej pojemności raczej się nie spodziewam
jest super - biegi wchodzą miękko i precyzyjnie, wybacza złe operowanie sprzęgłem
wrażliwy na boczny wiatr, zamiata tyłem na zakrętach - w sumie za wąski w stosunku do masy i wysokości
przeciętna - tzn jak samochodach kl. średniej z kufrem, ale lusterka nie do pobicia. super jest np. w starej corsie - ale to zupełnie inna filozofia auta.
przeciętna , brak uchwytów na napoje, zegar pod stopą, ale istotne funkcje w zasięgu ręki i rozmieszczone intuicyjnie
o niebo lepsza niż w oplach !!! I bieg bezgłośny, II i III trochę hałasują
no comments, revelka
jak w alfie romeo ,ale sprzed 10 lat
naprawdę mało pali jak się jej nie wysila
kiedy kupowałem nie było konkurencji - fabia droższa o ponad 6 tys PLN a w środku węższa o 10 cm ( albea węższa w środku jest od OCTAVII o 1 cm !). wkurza mnie bezkrytyczne promowanie fabii w czasopismach motoryzacyjnych- mniejsza, gorszy silnik, bardziej awaryjna - to co ma lepsze to zawieszenie i optyczna jakość wykonania
tu niestety poniżej przecietnej -głównie tandetny montaż - wykładzina krzywo przycięta i odstaje, różna wewnętrzne części metalowe bez maskowania (śruby i szyny od foteli, zawiasy od tylnej kanapy) - nie są to usterki sensu stricte ale psują ogólne wrażenie
hmmm - przy 33 kkm padł katalizator - ale wymienili bez szemrania - w sumie nie wiem czy nie była to moja wina. poza tym bez zastrzeżeń. choć inny gość miał pecha - wyciek oleju ze skrzyni biegów bo korek wypadł - w rezultacie wymiana za > 6 k PLN - choć też w ramach gwarancji

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 80KM 59kW [l/100km]

6,1