: Pozytywnie zaskoczyły mnie w sumei dwie rzeczy. Nadwozie - przestronność wnętrza i ogromny bagażnik oraz silnik - mała aczkolwiek żwawa bestia, któa zadowala się przyzwoitymi ilościami paliwa.
Przeniesienie napędu
: jakieś dziwne dzwięki dochodzą jakby z przegubów ... tak już mam od roku, po dokładnym sprawdzeniu w stacji diagnostycznej nic nie stwierdzono
Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z auta, którym pomykam po polskich drogach. Wystarczający komfort, niskie spalanie (8). (jak na styl jazdy) i potężny bagażnik to cechy dla których byłbym w stanie jeszcze raz kupić ALBEĘ - tylko nowszą. Niestety polityka fiata jest dziwna bo właśnie auto zostało wycofane z rynku polskiego. Brakuje mi tylko ABSu i KLIMY. Wtedy byłbym zacwycony i nie rozstał się z autem do zezłomowania ;)
W sumie jestem zadowolony z dostatecznej eleastyczności silnika, przy czym trzeba trzymać go raczej w wyższym zakresie obrotów jak to w silnikach 16v. Brak jakichkolwiek wycieków i problemów z jednostką napędową.
Na przeciętnym poziomie - bez narzekania i bez zachwalania :)
Auto zachowuje się pewnie nawet przy szybciej pokonywanych zakrętach. Trochę buja przy większych prędkościach (>150) gdy jedzie się autem w pełni załadowanym.
Często słychać narzekania na szerokie przednie słupki - ja tego nie potwierdzam. Znacznie gorzej widać do tyłu przy manewrach cofania czy parkowania ale jak to każde auto a przede wszystkim sedan po prostu trzeba się przyzwyczaić
Miejsca na prawdę pod dostatkiem (kierowca, pasażer), z tyłu tez nie jest źle. Bagażnik bardzo pojemny (515 l) i wg mnie funkcjonalny. Nawet otów załadunkowy spory. Czasem coś długiego trudno przewieźć po złożeniu siedzeń bo metal w górnej części trochę przeszkadza (góra oparcia siedzeń) ale w innych sedanach jest jeszcze gorzej - krawędź załadunku mogła by być o 10 cm niżej.
trochę słabe grzanie i nawiew na szybę. Żeby nie parowało dmuchawa musi być ustawiona na poziom 2 z 3ch.
w większych autach nie jest na pewno lepiej :) przynajmniej dla kierowcy i pasażera. Z tyłu gorzej ale całkiem wystarczająco.
przyzwoite - np. we fieście jest znacznie gorzej
Przy moim sposobie jazdy jestem bardzo zadowolony ze spalania na poziomie około 8 litrów/100 km. W wakacyjnej trasie poza autostradami gdzie można się znacznie rozpędzić spalanie minimalne jakie osiągnąłem to 5.5 l/100km. Trochę jestem rozczarowany cenami części, które są raczej wyższe niż niższe (porównywalne z innymi producentami typu: renault, skoda) ale może po prostu za dużo oczekiwałem ;)
w sumie nie ma na co narzekać :)
zero poważnych problemów
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 80KM 59kW