Ocena kierowcy - Fiat 500X Crossover

sikor, 8 lat temu
Silnik 1.6 E-Torq 110KM 81kW
Rok produkcji 2015
Fiat 500X Crossover 1.6 E-Torq 110KM 81kW 2014-2018 - Oceń swoje auto
Świetne wykonanie, bardzo przyjemne materiały i nietuzinkowy design. W porównaniu z praktycznie wszystkimi markami gdzie króluje linia prosta i kanciasta stylistyka zaokrąglenia i "jajeczka" w całej konstrukcji są po prostu przyjemne dla oka.
Brak zastrzeżeń, z drugiej strony to by chyba musiał być pech żeby przy tym przebiegu mieć jakieś doświadczenia
Precyzyjna skrzynia, ładna gałka i w miarę cicha praca. Szkoda tylko że przełożenia dobrane do miasta a nie na trasę, przy wyższych prędkościach przydałby się 6 bieg (jako nadbieg, a nie jak to mój kolega określił do wachlowania)
Na razie sztywny i precyzyjny, przy tak krótkim aucie nie ma co się oszukiwać że nie płynie tylko podskakuje na dziurach, ale jestem mega uhahany jak nim jadę
Niby mała szyba z tyłu i szerokie słupki, jednak duże lusterka i czujniki dają radę.
Wszystko tam gdzie trzeba, bez wielkich uniesień, jednak mnożąc to przez wygląd 100% zadowolenia
super, chłodzi grzeje wentyluje, troche upierdliwe, że przy niskich temp. zew. grzeje tak bardzo że aż nieprzyjemnie, przy ustawieniu na krótkich trasach przy ustawionej w kabinie temp poniżej 16 st w zimę włącza się klima. Nie lubię przy trasie 1,5 km zdejmować kurtki, a jazda z klimą w zimę przy -10 to chyba nieporozumienie. W skodzie jak ustawiłem na min. to wiało to co było na zewnątrz, a tu jak ustawie np 10st to z automatu włącza się klima, jak wyłącze mam 16. a 16 ustawione w kabinie i - 10 na zewnątrz powoduje że z rozgrzanego silnika do kabiny leci "piekło" ze się duszno robi.
Kierowca i przedni pasażer bez zarzutu. Tylna kanapa trochę "płaska" i mało miejsca na nogi przy dużym kierowcy. nisko schodząca linia bagażnika i dosyć "gruba" klapa mnie zasmuca, jednak wybaczam, bo to nie renegade :)
tutaj jestem smutny bardzo. nie wiem czy to oszczędność kasy czy wagi, ale chciałoby się żeby było trochę lepiej, w obydwie strony. słychać szum w środku i muzykę na zewnątrz :)
spalanie na poziomie +2 do katalogu do przełknięcia.
1:1 - można powiedzieć że mniejsza cena to by była super okazja, ale i większa to już przesada. jest to dobry kompromis.
serwis na razie z tym walczy, skończy się prawdopodobnie na wymianie radia, nie sądzę żeby to było masowe, raczej jakiś drobiazg za to odpowiada i zaraz będzie po problemie

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 E-Torq 110KM 81kW [l/100km]

7,6