: Z jeden strony zaskoczył mnie swoją ponadprzeciętna mocą, z drugiej jednak zawiódł z powodu wysokiego spalania.
Ogólnie z samochodu jeststem bardzo zadowolony i mam nadzieje, że będzie mi służył przez wiele lat. Samochód dostałem na urodziny. W najbliższej przyszłości nie zamierzam go zmieniać chyba, że wygram w Totka:)
Mój Maluch jest wiekowy bo ma już 17 lat, ale nie znaczy to, że jego silnik nie daje rady:) Na trasie przy minimalnym spadzie osiągnąłem nim ok. 123-125 km/h co jest wynikiem bardzo zadowalajacym. Poza tym silnik jest bardzo elastyczny.
W przypadku skrzynii biegów mam kilka uwag. Podstawowa odnośnie precyzji jej działania. Moje problemy mogą wynikać z tego, że wcześniej przez rok jeździłem tylko Mercedesem mojego taty z automatyczną skrzynią. Jednak często przy zmianie z 2 na 3 mam problemy z odpowiednim wbiciem biegu.
Układ jezdny w moim Maluszku jest w całkiem dobrym stanie. Jest wystarczająco precyzyjny jak dla mnie.
Jeśli chodzi o widoczność to w 100% jest wystarczająca. Wielką zaletą auta(przynajmiej dla mnie) jest jego długość, która suma sumarum jest niewielka w czego wyniku tylna szyba jest blisko kierowcy.
Ergonomia w samochodzie jest przystępna. Ze względu na małą ilość technicznych możliwości ciężko pogubić się w ich używaniu:)
Wentylacja w samochodzie jest na poziomie przeciętnym. Oczywisty brak klimatyzacji nie jest problemem w upalne dni ponieważ można otworzyć szyby, jednak w przypadku ogrzewania nie jest ono wystarczające w czasie zimy.
Samochód w moim przekonaniu jest idealny do podróżowania w dwie osoby. Gdyż przy maksymalnym odsunięciu fotela od kierownicy dla mężczyzny o średnio/niskim wzroście (171cm) jest wystarczająca ilość miejsca. W przypadku 4 osób w samochodzie jest nad wyraz ciasno.
Wyciszenie samochodu jest bardzo słabe. Silnik pracuje głośno i daje się we znaki przy większych prędkościach. Zakupiłem radio Pioneer i głośniki 200W Boschmann. Mam nadzieje, że uczynią jazdę bardziej przyjemną.
Jedyne co mnie martwi to duże spalanie. W jeździe mieszanej(mam ciężką nogę) potrafi spalić 8 litrów, na trasie ok. 6. Gdyby nie to ocena byłaby wyższa. Cena przeglądu średnio kosztuje mnie 100zł. Po ostatnim musiałem wymienić korek wlewu oleju oraz dwie osłonki na świece - groszowe sprawy. W przypadku ogumienia można kupić nowe gumy 12' firmy Dębica za 100zł/szt.
Samochód tani w nabyciu, cena części również zadowalająco niska. Poza tym w przypadku uszkodzenia nikt nad nim nie będzie płakał. Dobry do zdobywania doświadczenia i stawiania pierwszych kroków na drodze.
Nawet jeśli się jakieś przytrafią cena części zamiennych jest na tyle niksa, że w wyraźnym stopniu nie uszczuplą naszego portfela.
Jedyna poważna usterką jaka mi sie przytrafiła był brak szczelności pływaczka, który uniemożliwiał sukcesywną jazdę, dodatkowo powodując duże spalanie poprzez dostarczanie dużej ilości paliwa.