Samochód dość rzadko spotykany na naszych drogach. Przeogromny grill robi wrażenie. Do parkowania można się przyzwyczaić. Na znajomej stacji usłyszałem, że powinienem się zaopatrzyć w dwie tabliczki. Na jednej napisać ile pali a na drugiej jaką ma pojemność. Mieszkam w małym miasteczku i auto robi duuuuże wrażenie.
RAM nadaje się na wypady na zakupy jak i do przewieźienia czegoś cięższego. Na silniku nie robi to wielkiej różnicy czy wiezie się coś na pace czy nie :) Generalnie polecam ludziom, którzy muszą coś przewieść, pociągnąć, lub wyjechac na zakupy dość efektowną półciężarówką :)
Co tu dużo pisać, kultowa jednostka V8 5,7 litra. Spora moc, grzmoty wydobywające się z rury wydechowej powodują dreszcze :) a spalanie nawet znośne ( ale o tym w następnych punktach ). Jak na 2,5 tonowego kolosa to silnik daje sobie radę w 100%
Skrzynia jest ok lecz (jak dla mnie) trochę ospałe redukcje przy wyprzedzaniu. Miałem inne automaty i jakoś im to szybciej wychodziło.
Jak dla mnie może być lecz wydaje mi się trochę zbyt miękki ale to racze jest kwestia moich amorków :)
REWELACJA. Ogromne lusterka pozwalają na wkomponowywanie się w dość skomplikowane zakamarki. Widoczność do przodu... jak to z pierwszego piętra widać wszystko ;) na boki ok i do tyłu także jest ok.
2 gałki plus sterowanie temperaturą kierowca/pasażer. Wszystko pod ręką. Trudno się dziwić. Jak nie ma miliona przycisków od wszystkiego to te 3 guziki można rozplanować.
W lecie chłodzi w zimie grzeje. Regulacja dwustrefowa działa rewelacyjnie. Wcześniej miałem BMW z dwustrefową klimą. Jeździłem nią 10 lat i do końca nie potrafiłem rozszyfrować o co tam chodziło.
Kierowca i pasażer z przodu mają dość miejsca żeby wstać i zatańczyć walca. Natomiast z tyłu jest odrobinę gorzej. Na wakacje jechaliśmy w piątkę z tyłu siedziały siły najwyższe (czyt. ŻONY) i pomiędzy nimi fotelik z dzieckiem. Po 500km nie odczuwały zmęczenia.
Wyciszenie jest doskonałe...dźwięk V8 słychać bardzo dobrze. ;)
2,5 tony, 345KM spalanie od 21-23 litrów gazu przy jeździe bezstresowej. Na trasie na wczasy spalił 16,6 l.
mam go od niedawna i wymieniłem tylko pas wielorowkowy i klocki.
brak