Ocena kierowcy - Dodge Caravan V Grand Caravan Facelifting

Felix wawa, 5 miesięcy temu
Silnik 3.6 VVT 283KM 208kW
Rok produkcji 2017
Dodge Caravan V Grand Caravan Facelifting 3.6 VVT 283KM 208kW od 2011 - Oceń swoje auto
Inne : Wnętrze przestrzeń jest ogromna
nieststy w Europie nie robią samochodów wygodnych pokroju Grand caravana i grand voyagera. Miałem tego starszego a teraz kupiłem grand caravana. Szczerze jest to samochód dla rodzin i do podróżowania . Wygodny aż do przesady , grzane wszystkie fotele ładny środek czarny , nic nie skrzypi nic nie puka , Silnik chodzi równiutko i co najwazniejsze jest to jednostka znana od lat 280KM daje naprawde radę
3,6 po miescie zjada jakies 14-15l na trasie jeszcze nie śmigałem ale myslę że zejdzie do 12 l benzyny jak już założę gaz to bedzie naprawde miło . 3,6 chodzi równo i cicho a przy okazji ma ten miły dźwięk dla ucha ( taki harakterystyczny gulgot)
6 biegów jest ok przy 120 km\h ma koło 2000 obrotów na min więc mało pali, Mógł by mieć 7 biegów ale z 6 też jest ok.
No tuta to jest ciekawie bo średnica zawracania jest jak lotniskowcem na oceanie. Ale da się radę przyzwyczaić , parkowanie ułatwiają kamery i gigantyczne lusterka
Dużo blachy i wygłuszeń robi swoje
lusteraka gigant szyby wielkie wszystko widać dookoła super
Deska twarda ( cała z twardego plastiku) ale jest to taki rodzaj plastiku który nie razi w oczy , ma ładją fakturę i daje radze . Samochód ma mnustwo schowków i uchwytów do kubeczków, pod sufitem komplet schowków)
Synchronizacja klimy robi swoje , a możmna podzielić samochód na 3 strefy wtedy żoan ma swoja temp , ja jade w lodówce tak jak lubię a dzieciaki grzeją sie z tyłu, w 3 rzędzie też jest spoko nawiewy są w suficie więc nikt się nie dusi
Można jeździć na rolkach i nikomu nie będzi to przeszkdzało, a tak serio komplet grzanych zydli ze skóry przestrzeń na nogi ogromna i nad głową nawet w 3 rzędzie jest dużo miejsca a ja mam 194cm wzrostu . Każdy znajdzie wygodną pozycję dla siebie i nie będzie narzekać
Cicho jak w kościele , oczywiście do pewnej prędkości jak jedziesz 140 to słychać szum ale audio dobrą robotw i samo podnosi głośność jak trzeba
Jeszcze nie wiem ale można wiele zrobić w garażu. Koszt częsci jak sprawdzałem nie jest jakiś gigantyczny , takcze komplet 600 klocki max 300 przód 150 tył, linka ręcznego 200 , olejz filtrami komplet 360 ( oczywiście jak sam wymienisz.Olej w skrzyni jakies 700 ( w serwisie bo trzeba skrzynie później przyuczyć) opony 1600 wielosezon ( Uniroyal) gazownia 2 zbiorniki (6-6,5 tyś) . Zabiłą mnie cena ubezpieczenia 4000 ale cóż PZU tanie nie jest może w przyszłym roku będę szukał innego.
NIe robią takich w Europie , pewnie dla tego zebyś siedział w domu . Jak już vana wypuszczą to pokroju espace , jak postawisz koło grand caravana to wygląda jak samochód młodszego brata
Nie mam pojęcia , zobaczymy z czasem ,ale opinie są dobre tym bardzej ze latają na taksówkach więc coś w tym musi być że samochód jest solidny
Jak nie pospawali przy odbudowie z 4 sztujk jednego to powinno być ok

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.6 VVT 283KM 208kW [l/100km]