: Niezawodność !, Przemyślne rozwiązania techniczne, Wydajność klimatyzacji, Wygoda przy jazdach na długich trasach.
Gdy kupowałem to autko to miałem mieszane uczucia - nie znałem tej marki, a pozatym było ze stanów. Ale nie zawiodłem się. Auto jest warte zainteresowania, sprawia przyjemność z jazdy, jest ekonomiczne i pozatym .... ten wygląd :) Moim zdaniem jest to wulgarnie piękny samochód, który za każdym razem wzbudza emocje.
Dobrze, co prawda nie czuć tych 170 KM ale auto ma wagę i silnik ma co pchać. Ciekawe jest to, iż nieważnie jak auto mocno zapakujemy to ciągle tak samo przyspiesza. Tak jak gdyby komputer sprawdzał ile potrzeba mu pary i tyle dozował mocy. Komputer chyba analizuje obciążenie i nie pozwala aby przeciążyć silnik - to mądre posunięcie.
Dobrze, skrzynia doskonale zestopniowana pod wzgledem długich tras. Jedynka krótka i niespecjalnie wystrzałowa. Dwójka już lepsza - zaczynamy doganiać samochdy, które na światłach wystartowały. Trójka - tu zaczyna się jazda - kiedy inni już włączają 4 bieg my przy obtotach poniżej 4 tyś normnalnie ich wyprzedzamy. Czwarty bieg służy do tego aby normalnie jeżdzić w mieście przy obrotach na poziomie 2 tyś. Piatka - nazwałbym to bez mocy ale do celu. Przy 3200 obr mam ponad 140km/h, przy 3900 obr mam juz ponad 160 km/h, gdy mam 4400 obr już 190 km/h. To podobne obroty jak u diesla przy tych prędkościach. Na autostradach ustawiam tempomat na 138 km/h i bujam się całe setki km przy niewielkich obtotach i kosztach paliwa poniżej silników typu TDI !!!
Jeździ po wszytstkich drogach i trzyma się dobrze. Pewne zachowanie bez stresu nawet przy 190 mkm/h. Nie kołysze, nie podskakuje, jest doskonale.
Dobrze, nie jest to van więc nie porównujmy go do tego typu aut. Widać we wszystkie strony, a jak nie widać to trzeba wykupić dobre ubezpieczenie :). Nigdy jeszcze niczego nie zahaczyłem więc nie widzę problemu.
Wszystko pod ręką, czytelne, intuicyjne, bez potknęcia.
W zimie ciepło się robi bardzo szybko. Klima działa rewelacyjne, byłem na południu Włoch ( + 36 stopni )i musiałem klime zmiejszać bo zimno wiało przeraźliwie.
Miejsca pod dostatkiem, nogi można wyciągnąć na maxa i jeszcze jest miejsce ( mam 178 cm wzrostu ). Na długie trasy - perfekcyjnie. Tylne fotele można odchylić jak w vanach. Przedni fotel można tak wysoko podnieść, że siedzi się jak na stołku :). Fotele bardzo wygodne - robię trasy ponad 2 tys km w jedną stronę więc wiem co piszę !.
Do 120 km/h wspaniale, póżniej nieco gorzej. Silnika wogóle nie słychać ale niestety opony 18\" calowe robią szum. Cóż, jak się ma takie felgi jak w amerykańskich teledyskach to chyba musi je być słychać !
Bardzo dobrze, jak na taką moc i wagę auta to rewalacyjnie. Moje dane zużycia paliwa dotyczą LPG, nie benzyny. Od poczatku założyłem profesjonalną instalację LPG i autko jeździ bez potknięć. Przy wymianie oleju po 15 tyś km, olej nadal jest złoty, i silnik nie bieże nic !
Koszt przejechania 100 km na autostradzie ze stałą prędkością 138 km/h ! ( tempomat ) to 24 zł ! - przy takiej prędkości autko zapakowane wraz z bagażnikiem dachowym, 3-ma osobami i pełnym zapakowaniem na wakacje, spalio tylko 12,5 litra gazu LPG.
Przy tej cenie i tym wyposażeniu .... rewalacja.
NIC, NIC, NIC totalnie nic a przejechałem już prawie 50 tyś km. Gdy jedę na przegląd nie mam stresu :)
Całkowicie bez stresu, byłem autkiem kilka razy w hiszpanii, włoszech, chorwacji, francji. Tankuję Gaz i śmigam.
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 i 16V 173KM 127kW