Ocena kierowcy - Daewoo Tico

Łukaszek, 17 lat temu
Silnik 0.8 41KM 30kW
Rok produkcji 1998
Daewoo Tico 0.8 41KM 30kW 1991-2001 - Oceń swoje auto
Przez kilka lat jeździłem różnymi samochodami, ten mi przypadł do gustu wybitnie. Gdyby jeszcze wnętrze oferowało coś więcej tak wizualnie jak i w kwestii bezpieczeństwa to pojeździłbym długo.
Wszystkie dokonane przeze mnie oceny są relatywne w stosunku do autek najmniejszego segmentu. Silnik jest poprostu świetny i robi z Tikaczem co chce, oczywiście powyżej 100km/h w kabinie jest już głośno, ale nie wymagajmy cudów. Jest stosunkowo elastyczny, a co najważniejsze bardzo dynamiczny. Jako młody kierowca jestem bardzo zadowolony bo niejeden się zdziwił ruszając spod świateł :-) Fajnie pracuje, lubi wysokie obroty. Pilnować oleju itp. i nie zawiedzie.
Porównując choćby do Fiata CC700 i jego "4" to rewelacja, ale jakiś umiar muszę zachować więc ocena dobra, ale specjalnych niedociągnięć nie ma.
Wydawałoby się, że pudełeczko narażone na wywrotki. Nieprawda. Świetnie się trzyma drogi, ale standardowe kółeczka "12 to mało lepiej wyposażyć się w aluski "13
Nic dodać nic ująć.
Wszystko w zasięgu ręki, obsługa intuicyjna no może z wyjątkiem obsługi tylnej wycieraczki. Centralny, el.szyby to przydatne dodatki.
Nagrzewa się niesamowicie szybko poprostu rewelka. Klimy brak heh
Jadący z przodu nie mają co narzekać, fotele prawie jak kubełki. Z tyłu tylko dzieci ewentualnie teściowa ale tylko jeśli jest niesympatyczna. Sprawdza się jako ciężarówka, po złożeniu kanapy niezłe kombi :-)
Jest ok.
Fenomenalnie. Benzyna 4,5l max 5,5l na 100km. Natomiast instalacja gazowa najniższy średni wynik w cyklu mieszanym 5,36l, nie przekracza mi 6,5l gazu w cyklu mieszanym !!!
Ceny w tej chwili bardzo przystępne, trafiłem na egzemplarz z gazem, a jeśli go nie ma to nawet nie opłaca się zakładać. Części "żenująco" tanie, spalanie bezkonkurencyjne. Świetne autko dla młodych i chyba starszych też. Autko niemalże kultowe ;-)
Tikacza mam pół roku, jest świetny. Nie omineła mnie mała usterka. Mianowicie koreańscy inżynierowie nie błysnęli intelektem prowadząc rurke spryskiwacza tylnej szyby pod dywanikami od pojemniczka pod maską w sposób taki a nie inny. Powinni tą rurkę owinąć jakimś splotem, aby nie przecierała się. Ale cóż, stało się i trzeba było mocno suszyć dywaniki. A i znalezienie przyczyny szybko znikającego płynu do spryskiwaczy nie było łatwe hehe
Nic takiego nie ma miejsca.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 0.8 41KM 30kW [l/100km]

5,6