Ocena kierowcy - Daewoo Tico

pepedg@vp.pl, 19 lat temu
Silnik 0.8 41KM 30kW
Rok produkcji 1997
Daewoo Tico 0.8 41KM 30kW 1991-2001 - Oceń swoje auto
Praktycznie pierwsze auto jakie mam więc nie mam porównania. Myślę że warte swojej ceny, no i nie stać mnie na nic lepszego. Podobno części do fiata są tańsze.
Problemy ze spalinami. Maksymalna prędkość spadła do około 130 km/h nawet na benzynie. Serwisy się nie znają i odradzam korzystanie z nich, przy dalszym serwisowaniu jeździł bym chyba na lawecie. Przy większych górkach brakuje mocy ale i tak czasem znajdą się wolniejsi. Mimo wszystko jest OK :) Można na nim polegać.
Bezproblemowa i dobrze dobrana do silnika.
90000 km, do wymiany amortyzatory i przekładnia kierownicza. Mam opony Dębicy " Navigator ",prowadzi się dobrze a w zakrętach jest pewniejszy ode mnie:) ROZSĄDEK WSKAZANY !
Troche przeszkadzają przednie słupki w ostrych zakrętach.
Rzecz gustu, dla mnie jest OK. Troche brak kontrolki włączonych świateł.
Do -15 można oglądać świat przez przednią szybę, przy -20 i więcej może to być trudne. Wentylator pracował głośno, ale wyciągłem z niego jakąś szmate i jest o niebo lepiej.
Nie jest źle, nawet z tyłu głowa się nie obija. W 5 osób to tylko awaryjnie.
Jeżeli akurat nic nie czeszczy to do 120 km/h da się jechać.
Dla mnie typowo benzyny 4 - 5 l/100 + 1,5 l zimą gazu 5,5 - 6,5 l/100 + 1,5 l zimą Przeglądów w ASO zaprzestałem przy 70000 km kiedy to po przeglądzie auto nie przeszło badań technicznych z powodu emisji spalin ,luzów w układzie kierowniczym i niesprawnych hamulców mimo tego że były właśnie robione. Do tego uszkodzili łożyska kół tylnych.
Po 8 latach siadł akumulator. Problemy sprawiają połączenia światła przeciwmgielnego, oraz do świetła cofania dostaje się wilgoć. Po 80000 km pękła linka hamulca ręcznego.
Elementy eksploatacyjne. 90000 km przekładnia kierownicza, amortyzatory, wahacz przód. przekładnia dawała znać już przy 70000 km. Szczęki hamulcowe wytrzymują 30000 - 40000 km klocki 70000 km, bębny wymieniałem przy 70000 km a tarcze przy 80000 km były uszkodzone. 3 razy wymieniane elementy rury wydechowej. No i łożyska tylnych kół po 40000 km a później praktycznie co 10000 km. Podobno przyczyną tak szybkiego zużycia się łożysk był niewłaściwy montaż w ASO.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 0.8 41KM 30kW [l/100km]

6,1