Ocena kierowcy - Daewoo Tico

Młoda, 15 lat temu
Silnik 0.8 41KM 30kW
Rok produkcji 2000
Daewoo Tico 0.8 41KM 30kW 1991-2001 - Oceń swoje auto
Karoseria : Kupując ten samochód spodziewałam się, że karoseria jest bardzo podatna na rdzewienie, jednak przekonałam się, że wcale tak nie jest.
Ogólnie autko oceniam na czwórkę, ponieważ jest tanie w eksploatacji, tanie części zamienne i niskie spalanie są dużym atutem tego pojazdu. Może samochód nie jest zbyt duży, ale w końcu jest to małe miejskie auto. poza tym auto jest małe i łatwo nim zaparkować, nawet gdy jest mało miejsca.
Trochę głośno pracuje, jednak nie jest to większym problemem dla mnie.
Biegi wchodzą lekko, nie trzeba się z nimi \"szarpać\".
Moim zdaniem układ jezdny mógłby być trochę lepszy, ale nie sprawia mi on większych problemów w prowadzeniu.
Widoczność jest dobra, choć lusterka są dosyć małe i przez to jest małe pole widzenia, jednak jak dobrze się je ustawi to można bezpiecznie jeździć.
Autko jest dość ergonomiczne.
Jeżeli latem autko stoi w słońcu przez dłuższy czas, to raczej się w nim nie ochłodzimy, poniewaz dmucha na nas ciepłe powietrze, natomiast jeżeli jest zimno i chcemy się ugrzać w samochodzie zaraz po odpaleniu to z pewnościąnam się to nie uda ponieważ, wtedy dmucha na nas zimne powietrze i efekt jest odwrotny.
Przestrzeń z przodu jest dość spora, jeżeli chodzi o tylną kanapę to wysokim osobą może być tam dość ciasno, ponieważ producent nie zostawił zbyt dużo miejsca na nogi.
Wyciszenie jest dość dobre. W trakcie jazdy można swobodnie rozmawiać z pasażerami, nawet tymi styłu. Do prędkości około 110-120 jest naprawdę cicho.
Tico jest świetnym autkiem miejskim. Mój samochód w mieście pali 5/5,5l na 100km, w trasie natomiast około 4 litrów na setkę. Przeglądy są naprawdę tanie, naprawy również są minimalnymi kosztami.
Auto wbrew pozorom wykonane jest z materiałów dobrej jakości. Cena nie jest wygórowana.
Auto jest naprawdę niezawodne, bardzo rzadko coś się w nim psuje.
Nie mam zastrzeżeń to tego samochodu, poważne usterki zdażają się niewątpliwie rzadko.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 0.8 41KM 30kW [l/100km]

4,4