Ocena kierowcy - Daewoo Tico

lelelf, 16 lat temu
Silnik 0.8 41KM 30kW
Rok produkcji 1997
Daewoo Tico 0.8 41KM 30kW 1991-2001 - Oceń swoje auto
4+ Silnik elastyczny i dynamiczny - do prędkości 90 km/h. Powyżej zaczyna brakować mocy, ale nie jakoś dramatycznie. Ja jechałem 130, fabryka oceniła na 140, a poprzednia właścicielka twierdzi, że udało jej się pojechać nawet 150 km/h. Silnik przy 130 nie wyje jeszcze. Mankamentem jest skomplikowany gaźnik i trudne do wyregulowania ssanie. A także wg mnie zbędny katalizator.
5- Do pracy skrzyni nie mam zastrzeżeń. Biegi wrzuca się przyjemnie, łatwo. Biegi I, II, III mają dobre zakresy. Krótka jest IV - od 50 km/h, a przy 70 można spokojnie wrzucić V bieg. Czwórka zaczyna wyć już przy 80 km/h. Gdyby była dłuższa, można by szybciej pojechać na V.
3- Mam mieszane uczucia. Samochód ma charakterystycznie miękkie zawieszenie. Z początku mnie to przeraziło. Później mi się spodobało - ten komfort na polskich drogach. Jednak wchodzenie w zakręty wymaga mocnego przyhamowania... Przez to samochód nie jest tak stabilny jak mógłby być.
4- Gdy nie pada deszcz, widoczność jest wzorowa - ogromne szyby i duże lusterka.. krótka maska i ścięty tył - można wszędzie zaparkować, wszystko widać. Gdy pada deszcze, całe wnętrze jest zaparowane!
4 Na plus: czytelne zegary, oświetlenie wnętrza i przełączników nawiewu (na minus nie oświetlone przełączniki świateł przeciwmgielnych i tylnej wycieraczki), półka pod szybą, inne. Na minus: debilnie zaprojektowany włącznik wycieraczek i umieszczenie włącznika tylnej wycieraczki gdzieś pod kierownicą! Do tego brak zaznaczonej temperatury płynu chłodniczego na wskaźniku (ale to mają też Fordy.. a niektóre auta - patrz Punto - wcale nie mają wskaźnika)... inne. Mieszane uczucia budzą siedzenia: ergonomiczne, ale bez trzymania bocznego.
4 - za parowanie szyb w deszczu
5- jak dla mnie wystarczająco
5 na tej klasy autko, jest naprawdę ciche!
5 nie można się przyczepić. Tańszy jest chyba tylko maluch (ale spalanie ma większe).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 0.8 41KM 30kW [l/100km]

4,9