Ocena kierowcy - Daewoo Matiz

Marcin (Wrocław), 18 lat temu
Silnik 0.8 i 51KM 38kW
Rok produkcji 1999
Daewoo Matiz 0.8 i 51KM 38kW 1997-2004 - Oceń swoje auto
Eksploatowany głównie w mieście, częste krótkie odcinki na zimnym silniku, moja "ciężka noga", dziurawe Wrocławskie drogi, a spisuje się więcej niż dobrze.
Jak na tę pojemność i tylko 3 cylindry - osiągi przyzwoite. Na trzecim biegu - można swobodnie wyprzedzać. Max. prędkość jaką udało sie osiągnąć 160 km/h.
Generalnie funkcjonuje bez problemów - przełącza się lekko i precyzyjnie. Jedyna usterka - wymiana cięgna (linki) przy 65 tys. km
Zawieszenie to najsłabszy punkt tego auta. Na nierównościach tył podskakuje i tłucze. Przechyły w zakrętach - ale mimo to zachowuje się w miare pewnie.
Bez zarzutów.
Wszystko pod ręką. Przydała by się dzielona tylna kanapa - wersje z 1999 roku nie miały.
Bardzo szybko się nagrzewa w zimie. W lecie ok - wersja z klimą. Nie polecam wyprzedzania na V biegu z właczona klimatyzacją - to trwa wieczność.
Miejsca pod dostkiem, także na tylnej kanapie, POD WARUNKIEM ZE JADĄ 4 osoby.
No cóż - jak się kręci na wysokie obroty - jest głośno.
Mam ciężką nogę - lato (śednio): miasto 8-8,5 l , trasa 6,5-7(przy prędkościach 110-140 km/h), zimia: miasto: nawet do 9 l
Optymalna. O niebo lepszy niż FIAT Cinquecento lub Seicento.
Prawie 6 lat uzytkowania, 95 tysięcy kilometrów - brak usterek - z wyjątkiem jednego zerwanego cięgna skrzyni biegów. Trzeszcząca - tylna półka - wymieniłem gumową podkładkę i wszystko ok. Serwis regularny - olej pełen syntetyk.
BRAK!!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 0.8 i 51KM 38kW [l/100km]