małe zwrotne autko miejskie tanie w utrzymaniu OC, części zamienne dobre na 1 szy samochód dla początkującego kierowcy.
Silnik po wymianie zaworów bez zarzutu , jednak ze względu na słabe przyspieszenie nikogo na trasie specjalnie nie wyprzedzimy
jest jednym z mankamentów w matizie , często haczy ,problem z wstecznym.
Zawieszenie jak na razie ok, samochód ma wspomaganie, bardzo niewielki promień skrętu pozwala na bezproblemowe manewrowanie, łatwo wchodzi w zakręty.
Matiz należy do aut którego korozja niestety żre progi i nadkola musiałem robić w swoim aucie.
Bardzo dobra z tyłu dość duża szyba, często zatem korzystam z wstecznego lusterka, boczne także ok
samochód jak dla mnie przestronny,wygodne fotele , do reszty także nie ma się co za bardzo przyczepić ,bagażnik mógłby być większy
Pomimo że mam wersje TOP nie mam klimatyzacji ( była w opcji) Nawiew przeciętny
Nie należę do zbyt potężnych, rodzina także drobna więc dla mnie ok
Do cichych raczej ten samochód nie należy, ale da się przeżyć.
Tanie OC, więcej się wyda na robociznę niż na części, pali średnio ale jest to konstrukcja z końca XX wieku więc czego wymagać. spalanie na trasie około 5 mieszany 6,5 w mieście dochodzi do 8
Od taniego auta nie można wymagać jakości, szczególnie we wnętrzu kabiny, trwałości blachy. Jednak jeśli chodzi o mechanikę jest całkiem ok auto mało awaryjne, dla mnie ok.
jeśli o auto się dba i się je szanuje nie powinniśmy mieć wielu napraw.
kupiłem od kogoś mocno sterany egzemplarz silnik po wymianie zaworów chodzi ok , przydałoby się także wymienić sprzęgło. samochód w każdym razie jak dotąd nie odmówił mi posłuszeństwa.
- zużycie paliwa dla silnika 0.8 i 51KM 38kW