Ocena kierowcy - Daewoo Matiz

Silnik 0.8 i 51KM 38kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Daewoo Matiz 0.8 i 51KM 38kW 1997-2004 - Oceń swoje auto
Samochód tani w utrzymaniu, był robiony układ wydechowy (zardzewiał), wymieniany był układ zapłonowy. Jego dużym plusem jest to, iż nigdy nie zawiódł mnie w trasie - kilkanaście razy w roku pokonujemy nim trasę około 350 km. Często trasy około 100 km. Wszystkie awarie które w się wydarzyły miały miejsce pod domem. Główny problem, który aktualnie mam to korozja, do wymiany są obydwa progi.
Silnik z pojemnością 0,8 nadaje się do wyprzedzania tylko przy dużej ilości miejsca + najlepiej przy wykonaniu redukcji na 4-y bieg. Polecam tankować paliwo 98. Znacznie spada spalanie tj. patrząc na koszty bardziej opłaca zatankować się 98 (pomimo wyższej ceny) niż 95 gdyż niższe spalanie z górką rekompensuje niższą cenę.
Dla mnie skrzynia biegów nie sprawia problemów, jest ok.
Nie mam wspomagania, dlatego trzeba się trochę nakręcić :) Jednak nie jest to uciążliwy problem.
Samochód mały więc z widocznością do tyłu nie ma żadnych problemów, jedynie podczas jazdy na łukach boczny słupek zasłania widoczność.
Mi kształt Matiza bardzo się podoba :)
Jestem świeżo po wymianie nagrzewnicy - płukanie nic nie dało, w samochodzie było cały czas zimno. Jednak pomimo wymiany podczas mrozów i tak leci maksymalnie tylko ciepłe powietrze, dlatego siedząc na tylnym siedzeniu można zmarznąć.
Jestem wysoki jeżdżę z fotelem odsuniętym maksymalnie do tyłu, dlatego pasażer który siedzi za mną ma bardzo mało miejsca na nogi. Wygoda dla kierowcy super, samochód jest wysoki, siedzi się w nim wysoko.
Do około 100 km/h jest ok. Potem w aucie zaczyna robić się już dość głośno.
Polecam benzynę 98 - patrz wyżej. Tani samochód, warto w nim co 10 tys. wymieniać olej+filtr. Awarie jak w każdym samochodzie się zdarzają ale cena ich naprawy jest stosunkowo niewysoka.
Tanio kupisz, tanio naprawisz, mało spalisz. Do jazdy po mieście super. Na trasy gdy mało bagaży też ok.
W ciągu blisko 8 lat użytkowania miałem problem z otwarciem drzwi od strony kierowcy (pomogło naciągnięcie linki), raz wymieniony cały układ zapłonowy, pęknięta szyba przednia - poszła do wymiany.
W ciągu blisko 8 lat: Wymiana nagrzewnicy, wymiana łożyska koła tylnego, spawanie i wymiana układu wydechowego, wymiana przewodów hamulcowych, wymieniona stacyjka. Reszta to wymiany typowo eksploatacyjne: rozrząd, klocki hamulcowe.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 0.8 i 51KM 38kW [l/100km]

6,2