w mojej rodzinie od 15 lat! bardzo fajne miejskie autko, praktycznie bezawaryjne. wszędzie się zmieści i dojedzie. mało pali, wszystko i wszystkich przewiezie, części są tanie i łatwo dostepne :)
autko nie jest niestety demonem prędkości, natomiast jeśli chodzi o jazdę typowo miejską, moc silnika jest w sam raz. strach niestety wyprzedzać tiry podczas dłuższych wypraw, ale matiz raczej nie jest autem do tego typu wyjazdów ;) sama jednostka jak do tej pory jest bezawaryjna
niestety ale skrzynia biegów w matizie to koszmar. biegi wchodzą tragicznie, trzeba się siłować momentami. wsteczny zawsze metodą "wysprzęglić". najgorsza część tego samochodu...
średnio. na plus mała średnica zawracania, co w mieście jest bardzo istotne przy parkowaniu. trudno mówić tu o jakimś komforcie, natomiast jeżdżenie matizem po dziurach nie jest jakimś wielkim utrapieniem
fantastyczna widoczność w każdym kierunku. jeden z największych plusów matiza! przy cofaniu widać jak przez przednią szybę ;)
zabrzmi to śmiesznie, ale matiz to auto bardzo praktyczne i uniwersalne. pomimo niewielkiego rozmiaru nadaje się do wielu celów - zdarzało się wykorzystywanie matiza jako auta dostawczego ;)
bez zastrzeżeń. gdzie ma dmuchać tam dmucha, w zimie wiadomo - musi się nagrzać.
dla samego kierowcy - doskonale. kierowca + pasażer - troszkę gorzej. jechać w piątkę w matizie to abstrakcja, ale ja nigdy z tyłu nie siedziałem, więc trudno mi powiedzieć coś na ten temat ;)
niestety po aucie typowo budżetowym trudno spodziewać się wyciszenia na odpowiednim poziomie. oszczędność na materiałach do wyciszenia jest zauważalna. coś za coś, jak to się mówi ;)
co tu dużo mówić - matiz nie jest wymagającym autem i nie trzeba w niego inwestować niebotycznych sum pieniędzy. ze względu na absolutną bezawaryność auta, koszty utrzymania ograniczają się do paliwa, płynów i materiałów, które wymagają wymiany, tarcze, klocki, etc
jak na nowe autko z salonu, które swojego czasu kosztowało maksymalnie 30 000zł (i to w full wypasie) - bardzo fajnie. na przestrzeni lat oczywiście matiz traci na wartości, ale mimo wszystko uważam, że jest to auto, które jest warte swojej ceny
jedyny minus - łożyska z przodu. nie wiem jak matiz jest zbudowany, natomiast łożyska są częściami, które niestety ale często wysiadają. może używam kiepskich zamienników?
w przeciągu 15 lat jedyną usterką, która mnie zatrzymała, była kopułka aparatu zapłonowego. łatwa w wymianie i bardzo tania część :)
- zużycie paliwa dla silnika 0.8 i 51KM 38kW