Jeżeli ktoś szuka dużego rodzinnego samochodu a dodatkowo chce nim szybko i dynamicznie jeździć to ... niech szuka dalej. Matiz to mały, ekonomiczny i całkiem wygodny samochód z nowoczesnym silnikiem do spokojnej jazdy z prędkością max 100km/h Wygodnie mogą nim podróżować cztery osoby. Nie jest to auto na długie wakacyjne wypady ale do codziennej jazdy na krótkich odcinkach i po mieście. Do szpanowanie przed sąsiadami i wyrywania lasek też się nie nadaje ale od czasu jak go kupiłem jeździ bez większych problemów i nie rujnuje mojego budżetu domowego.
Silnik to największy atut tego samochodu. Biorąc pod uwagę pojemność oraz moc jest to naprawdę udana konstrukcja.
Od czasu zakupu nie miałem żadnych problemów ze skrzynią biegów. Czasami wsteczny nie chce od razy wskoczyć - pomaga ponowne wciśnięcie sprzęgła lub przełożenie na inny bieg. Od I do V działa jak należy.
Tutaj mogło by być trochę lepiej. Autko jest wąskie ma mały rozstaw kół a przy tym jest dość wysokie. Wchodząc w zakręty lepiej zdjąć nogę z gazu i jechać zgodnie z przepisami :) Zawieszenie nie jest wytrzymałe ale to też zasługa naszych fatalnych dróg! Raz w roku trzeba zawieszenie sprawdzać i \"wybite\" elementy wymieniać. Na szczęście w przypadku matiza nie jest to kosztowna operacja.
Widoczność jest bardzo dobra. Siedzi się \"wysoko\" dzięki czemu bardzo dobrze widać co dzieje się przed maską. Lusterka boczne są duże.
Tutaj też nie ma powodów do narzekań. Wszystkie niezbędne przyciski i przełączniki są pod ręką i działają należycie.
Jest działa ale bez szaleństw. Najgorzej jest w pochmurny i deszczowy dzień kiedy ciężko jest pokonać efekt zaparowanych szyb. Poziom hałasu dmuchawy na poziomie 1 i 2 jest porównywalny z poziomem hałasu silnika, na 3 jej szum już jest głośniejszy.
Tutaj miłe zaskoczenie. Pomimo tego że samochód jest mały jednak miejsca w środku nie brakuje. Jadąc lanosem odniosłem wrażenie że matizek ma z przodu więcej przestrzeni. Cztery dorosłe osoby mogą wygodnie tym samochodem podróżować.
Poziom hałasu przy prędkości 90km/h nie jest dokuczliwy (mam wersję z gumowymi uszczelnieniami w drzwiach a słyszałem że nie w każdym matizie były montowane). Powyżej 100km/h ... hmm staram się matizem tej prędkości nie przekraczać ponieważ ten samochód nie jest stworzony do takiej jazdy.
Matizem dojeżdżam codziennie do pracy oddalonej o 15km od miejsca zamieszkania (trasa mieszana) i z moich obliczeń wynika że koszt przejechania 100km to 25zł! Po każdorazowym tankowaniu za 100zł (ok 22l paliwa) resetowałem licznik i do następnego tankowania zawsze udawało się przejechać 400km Uważam że to dobry wynik! Koszt przeglądów/napraw nie jest wysoki.
- zużycie paliwa dla silnika 0.8 i 51KM 38kW