Ocena kierowcy - Daewoo Matiz

Silnik 0.8 i 51KM 38kW
Rok produkcji 2000
Daewoo Matiz 0.8 i 51KM 38kW 1997-2004 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Byłem zaskoczony przede wszystkim niezawodnością, bo według obiegowej opinii nie ma bardziej zawodnych aut niż koreańskie. Dzięki bogu tak nie jest
Karoseria : Progi dosyć szybko rdzewieją
Najlepsze auto na rynku dla osób jeżdżących po mieście i raczej nie wyjeżdżających poza nie. Gdybym nie jeździł co tydzień w trasy nigdy bym go nie sprzedał.
Cały problem w tym autku to za mały silniczek. Pracuje świetnie, jest niezawodny i trwały (słyszałem nawet o przebiegach rzędu 400000 km) ale nadaje sie tylko i wyłącznie do miasta. W trasach jeździ się nim tragicznie.
Skrzynia precyzyjna i niezawodna, jedyny mankament to redukcja z 3 na 2, ale szybko się człowiek przyzwyczaja i zapomina ;)
Nie jest źle, chociaż do dobrego jeszcze mu brakuje
Duża powierzchnia szyb, maska kończy się zaraz za przednią szybą, z tyłu na tylnej szybie. Na parkingu można manewrować na milimetry ;)
Ogólnie wszystko jest proste, przemyślane i pod ręką.
Nigdy nie miałem problemów ani z grzaniem ani z chłodzeniem. Oczywiście cudów nie ma- to nie klima i latem troszkę się cierpi.
Jeździłem nim w krótkie trasy w pięciu chłopa z bagażami i nikt nie narzekał ;)
Tu konstruktorzy mogliby sie bardziej postarać. Powyżej 90 km/h robi się naprawdę głośno
Jak na tak mały silniczek spodziewałem się lepszych wyników. A nie daj boże pocisnąć mu na trasie jak się człowiek spieszy. Wtedy pije jak smok.
Fiaty i inne maluchy tu się nie umywają.
Parę drobiazgów się zdarzyło i to dosyć irytujących, np. zablokowanie się kluczyka w stacyjce z powodu ułamania ze starości (!) zapadek.
Przez ponad rok poza drobnostkami i naprawianiem efektów włamania absolutnie żadnych usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 0.8 i 51KM 38kW [l/100km]

6,4