Ocena kierowcy - Daewoo Leganza

Marco, 6 lat temu
Silnik 2.0 133KM 98kW
Rok produkcji 2001
Daewoo Leganza 2.0 133KM 98kW 1997-2001 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Zawieszenie przez 3 lata było nie tykane. Po 3 latach wymieniłem 1 gałkę. Jak dla mnie fenomen.
Karoseria : Super się trzyma. Rdza jej nie lubi. Przy odrobinie dbania o samochód można powiedzieć że karoseria nie do zdarcia.
Układ elektryczny : Żadnych problemów z elektryka.
Silnik : W codziennym użytkowaniu przyjemny, jednak usterki które raz po raz atakują mój model są nie do zniesienia.
Ogóle auto samo w sobie jest świetne. Jednak ciągłe i drogie usterki silnika związane z padającą co 70 tyś km uszczelką pod głowicą przekreślają go.
Silnik w połączeniu ze skrzynią automatyczną wydaje się nie radzić sobie do końca z masą pojazdu. Przy prędkościach rzędu 80/90 km/h 3 bieg jest zbyt niski a 4 zbyt wysoki. Auto zaczyna lekko szarpać. Trzeba depnac wtedy na gaz aby obroty się podniosły. Silnik jest cichy. Niestety jak już pisałem, uszczelka pod głowicą przynajmniej w moim modelu pada zbyt często.
Automat nie do końca współgra ze silnikiem. Nie jest zbyt dobrze ze strojona. Nie szarpie przy zmianach biegu. Nie miałem z nią nigdy żadnych problemów. Trwałość na duży plus.
Wszystko w jak najlepszym porządku. Przez ok 80 tys/km niczego nie dotykał.
Nie wiem co to rdza :) spód samochodu czarny :) ogólnie posiada kilka rys lecz nigdy nic nie musiałem z nimi robić. Żadnych poprawek. Rdza się jej nie łapie. Wydaje mi się że jest pełny ocynk.
Widoczność na spory plus. Czy w zakrętach czy na prostej widoczność bardzo dobra.
Wnętrze jak za te pieniądze jest bardzo dobre. Jak na Daewoo jakość wysoka. Dużo elektroniki która nigdy nie zawiodła. Elektryczne fotele, bardzo wygodne. Podróż nie męczy a wręcz przeciwnie.
Tutaj też 50/50. Z jednej strony świetna klima która chłodzi jak zamrażarka a z drugiej problemy z ogrzewaniem których nigdy nie udało mi się rozwiązać pomimo wymiany nagrzewnicy. W zimie nie ma szału. Konsultowalem tą sytuację z innymi osobami posiadającymi ten model i część z nich miała podobnie.
W środku miejsca jak na lotnisku :-) zarówno z przodu jak i z tyłu można podróżować we w wysokim komforcie. Miejsca jest na prawdę bardzo dużo.
Nie ma tutaj co pisać. Praktycznie nie słychać silnika. Przy jeździe powyżej 120 km/h w środku cisza. Dla mnie bomba.
Części niestety nie są jak dla mnie tanie. Piasta tylna która jest nierozbieralna razem z łożyskiem kosztuje ok 650 zł. Dla porównania w Nexii płacilem 80 zł. Ogólnie wybór części i ceny nie powalają.
Za stosunkowo niewielkie pieniądze mamy konkretny i dobrze wyposażony wóz. Jest na prawdę ponad średnią. W 2015 z przebiegiem 95 tys km zapłaciłem 8300 zł. Z takim wyposażeniem i w takich pieniądzach moim zdaniem nie znajdziecie nic lepszego.
Drobne usterki omijały mój egzemplarz, niestety tego samego nie mogę powiedzieć o poważnych a tym samym drogich w naprawie.
Ogólnie w samochód zainwestowalem grubą kasę... 2x uszczelka pod głowicą i raz kompletne panewki. Razem ok 6 tys zł. Nie jest to mało. Ale rozłożyło się na ponad 3 lata.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 133KM 98kW [l/100km]

12,7