Bardzo dobry samochód. Nie jest może idealny ale jak jest zadbany to się nie psuje i jedzie, jedzie, jedzie...
Silnik niezniszczalny - trzeba pamiętać tylko o wymianie rozrządu co 50tys. Silnik jest mocny dobrze radzi sobie z masą pojazdu. W trasie sprawnie się wyprzedza. Dzięki kolektorowi o zmiennej długości kanałów dolotowych powyżej 4250 obrotów dostaje drugie życie. Mam Lanosa od nowości (14lat), 215 tys. km, w tym 11 lat na LPG i jedzie jak trzeba i się nie psuje.
Jak był nowy było ok :) teraz trochę haczą.. Miałem kiedyś siedemnastoletnią renówkę 19 i biegi wchodziły jak w nowym. Tutaj mimo wymiany mechanizmu pośredniego są niewielkie luzy i nieraz przy próbie szybkiej zmiany biegów trudno wrzucić trójkę.
Jest stosunkowo twardy i dobrze się trzyma w zakrętach. Zawieszenie jest dosyć ciche. Nie jest źle.
Siedzi się głęboko, trochę zasłania przedni słupek. Tylna szyba niewielka ale widać co trzeba.
Mało półek - tylko schowek i na tunelu. Nie mam poduszki pasażera więc jest tam półka (półokrągła) z której na zakręcie wszystko wypada przez okno :)) Bez żartów :))
Grzeje dobrze i szybko. Wprawdzie parę lat temu wymieniałem nagrzewnicę ale ogólnie ok. Ogrzewanie załącza się szybko. Mimo mrozów jest ok. Klimy nie mam.
Miejsca jest wystarczająco z przodu. Mam 190cm i 110 kg i mieszczę się ale za mną to tylko dziecko usiądzie.
Średnio.. Wyciszenie takie sobie.
miasto lato 12
miasto zima 14
trasa lato 8
trasa zima 8,5
rekord miasto 10
rekord trasa 6,2 :) po dziadkowemu
Tani z drugiej ręki i doby wózek.
Bez niespodzianek
Ruski czołg. Niezawodny. Zawieszenie pancerne po 14 latach mam komplet oryginalnych amortyzatorów z pierwszego montażu. Silnik prosty i niezawodny. Nigdy mnie nie zawiódł. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że to bardzo dobry samochód ponieważ spełnia swoją najważniejszą funkcję - jedzie i jest nie do zdarcia. Swoją drogą jest u mnie w firmie nubira z tym samym silnikiem i ma już ponad 420 tys bez remontu silnika :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 106KM 78kW