Ocena kierowcy - Daewoo Lanos Sedan

windamen, 15 lat temu
Silnik 1.5 i 16V 100KM 74kW
Rok produkcji 1999
Daewoo Lanos Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW 1999-2004 - Oceń swoje auto
Karoseria : Zaskoczony jestem brakiem ognisk rdzy w dziesięcioletnim aucie, które nigdy nie było garażowane.
Kupiłem ten samochód bo był w dobrym stanie, ale nie sądziłem, że będzie się tak dobrze sprawował. Oceniam to auto jak maszynę służącą do jezdzenia, a nie z uwagi na markę producenta.
Silnik jest mocną stroną tego samochodu. Zawsze zapala za pierwszym razem. Kręcąc go do 3000 obr. spokojnie nas wiezie, powyżej 3000 obr. dowiadujemy sie dopiero, że silnik ma te 100KM. Z wyprzedzaniem nie ma problemów.
Trochę haczy, ale biegi wchodzą. Nawet \"tam\" nie zagladałem ale myśle, że jakiś duperel się wyrobił.
Osobiście lubię samochody z raczej miękkim zawieszeniem, dlatego nie mam uwag. Dobrze się prowadzi i jest przewidywalny.
Ogólnie jest dobrze, tylko trzeba uważac na to co kryje się za szerokim prawym słupkiem. Cofam patrząc w lusterka i nie mam żadnych problemów.
Jesli ktoś siedził juz kiedyś za kierownicą jakiegokolwiek pojazdu to w lanosie się nie zgubi bo obsługa jest intuicyjna.
Nagrzewa sie dosyc szybko po ok 3 km. Z odparowaniem szyb też nie miałem kłopotów -wystarczy ustawic dmuchawę na 2, 3 albo nawet 4 (b. rzadko) bieg.
Mam 185 cm wzrostu i zarówno z przodu jak i z tyłu jechałem wygodnie. Z tyłu podrózuję wracając z różnych imprez rodzinnych poniewaz żona nie lubi jak pomagam jej w prowadzeniu auta.
Brak wyciszenia. Nie wiem dlaczego producent nie postarał się o wyciszenie. W mojej ocenie jest to jedyny wyrazny minus tego samochodu.
Jeżdzę przeważnie po mieście na krótkich odcinkach ok. 10 km w jedną stronę, więc podam spalanie miejskie: ~10l benzyna, ~11l gaz. Poza sondą lambda (120 zł) to nie wiem ile kosztują części, bo samochód ciągle działa. Wymiana: olej Mobil 1 5w-50 + filtr + robocizna =140zł.
Koszt zakupu używanego auta w dobrym stanie jest niski. Osoby, które nie potrzebują szpanowac marką swojego samochodu powinny byc zadowolone, bo auto jest mało awaryjne i pewne.
Sonda lambda -120zł i na razie tyle. Nic się nie zapsuło. Nic nie cieknie. Podczas duzych mrozów stwierdziłem, że zamarzł zamek, ale i tak otwieram i zamykam centralnym.
Poważne usterki nie wystąpiły.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.5 i 16V 100KM 74kW [l/100km]

8,2