1.6 16 V dynamiczny ostry z zacięciem sportowym elastyczny ochoczo wkręca się na obroty. Bardzo elastyczny. sterow przepustnicą i charakterystyki nic nie stracil w stos do opla i tak samo jak w oplach przy zimnym wietrze dmuchającym na wlot powietrza wolne obroty mogą wzrastać o ok. 100/200 /min
dobrze ogólnie trochę bardziej miękko jak w oplach wsteczny dużo lepiej .
3 i 5 bieg trochę blisko można pomylić po dwojce ale i tak się zbiera.
elastyczność skrzyni. takiej żeby zbierała sie na 5 od 45km/h to jeszce nie miałem i to pod górkę ostro rwie do przodu. na 5 gdyby nie czerwone swiatła pomyka się na trasie jak automatem miałem Opel Senator z taką skrzynią
przód spoko bardzo zwrotny pięknie tlumi nawet głębokie dziury w jezdni.
jedna uwaga jeżeli tylko wejda to zapodam amory od astry 1 kombi z krosna na tył powinien wtedy byc nie tak miękki jak w amerykańcach.
Jak we wszystkich nowych autach po95 roku czyli za szerokie słupki przednie i zbyt malo do tyłu przy parkowaniu.
ale tak samo jest w mazdzie z 2001 czy
Peugeot 206 z 2002
co najważniejsze fotel spoko miękki pod na siedzisku nie tak twardo jak w omedze ale w końcu lanosy i leganzy
sprzedawano w USA z Automatami.
brak podnoszenia fotela kierowcy w górę
ładnie dmucha jak na silnik 1.6 to leci dobre ciepełko. Przecież to nie senator czy Jaguar lub auto z dieselem.
jak na tak male auto swobodnie się siedzi i co ważne dla kierowcy nie mam odzczucia zbyt wielkiej bliskośći drzwi a przyzwyczaiłem się do szerszych aut.
Porównywalne z np citroen w tej klasie wielkości czy innym. Niemieckie mają mniej krągle szyby boczne, więc nie łapią tak powietrza. Dla laniego wskazany zakup oplywek do przednich drzwi
Trasa porownywalnie z 2 litrowcem czyli 6L/100km miasto na świecach NGK
1 litr mniej niż podaje fabryka (muszą spełnić ostrzejsze normy w australii)
Jak uda się kupić egzemplarz z szyberdachem i klimą to cacy autko za małe pieniądze. Chcialem sobie kupić neona ale brakło mi 5 tys. gdybym nabył
wersję z automatem to już za te pieniądze eldorado. to że nie ma na obiciach szlachetnych materiałow można pominąć auto jest do jazdy. jak kto chce to tapicer lepsze uszyje.
jeżeli zakup to tylko auto ponad trzy letnie bo wszystko co spaprali w fabryce jest już naprawione w okresie gwarancji
auto z tradycją opla i dziedziczy wszystko po wytwórni matce( kto pamięta Pontiac Le Mans czyli kadett z automatem) nie wiem tylko czy jakość materiąłów pozwoli na przebieg 450000
jak w Oplu Rekordzie staruszek to był.
O senatorze to nawet nie wspomnę bo to klasa jak jaguar
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 106KM 78kW