Ocena kierowcy - Daewoo Lanos Hatchback

Silnik 1.4 i 75KM 55kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: 1 rok
Daewoo Lanos Hatchback 1.4 i 75KM 55kW 1997-2004 - Oceń swoje auto
Inne : Niezawodność. Spodziewałem się problemów podczas eksploatacji a po roku użytkowania i prejechaniu 20 tys.(tfu tfu tfu) takowe nie wystąpiły.
Inne : Po przejechaniu 20 tys. nie zaobserwowałem takich...
Auto kupiłem za 6 tys. + opłaty (auto sprowadzone z niemiec) rocznik 00/01 z pełnym wyposażeniem, oprócz klimy ;-( W tej cenie ciężko kupić zadbane auto z takim wyposażeniem a o roczniku już nie wspomnę. No chyba, że ktoś woli Golfa III z 93r ze zgniłym nadwoziem w gołej wersji. Ogólnie auto godne polecenia dla tych którym nie przeszkadza marka tego auta a chcą mieć tani i niezawodny dupowóz z dobrym wyposażeniem. Warto zwrócić uwagę na trwałą blachę tego auta (posiada dwustronny ocynk).
Nie jest to rakieta ani mistrz ekonomiczności. Jak na miasto moc wystarczająca, gorzej w trasie przy wyprzedzaniu szczególnie obciążonym autem. Plus za fajny dźwięk przy gwałtownym przyśpieszaniu. Poza tym jak na tak mały silniczek lubi sobie zjeść. Swoją drogą nie chce nawet myśleć jak ten silnik w wydaniu 60 KM radzi sobie z Astrą.
Czasem 1 i wsteczny lubi się przyhaczyć. Ma baaaaaaardzo duży skok, ale idzie się przyzwyczaić.
Ma niedużą tendencje do podsterowności. Zawieszenie jest w miarę komfortowe, ale przy tym nie jest za miękkie. Przy - 20 stopniach w zimie słychać prace tylnego zawieszenia w normalnych warunkach nie jest słyszalna.
Przednie słupki skutecznie potrafią ograniczyć widoczność, są za szerokie. Do tyłu ujdzie.
Wszystko pod ręką. Przyzwyczajenia wymaga tylko włącznik wycieraczek działający w przeciwną stronę niż w innych autach.
Grzeje dobrze, w lecie jak to w lecie bez klimy ;-( Podczas deszczu ma problem z odparowaniem szyb...
Mam 180 cm i z przodu dla mnie rewelka a z tyłu nie jeżdżę.
Powyżej 130 km/h robi się głośno, słychać świst powietrza.
W mieście mój rekord to 8L. Przeciętnie wychodzi 8,5-9 max 10. W trasie przy spokojnej jeździe 3 osoby + bagaż wyszło 5,6 L (prędkość do 100 km). Normalna trasa do 130-140 km wychodzi 6-6,5, a więc w trasie przyzwoicie. W cyklu mieszanym wychodzi 7-7,5. Części są bardzo tanie, naprawy szybkie i łatwe dzięki prostej konstrukcji podzespołów auta.
Patrząc na cenę jaką zapłaciłem za to auto i ceny jego eksploatacji - mam tu na myśli niską awaryjność (spalanie mogło by być trochę mniejsze) w tym przedziale cenowym jest to bardzo dobry zakup. Myślę, że lepszy wybór niż: Ford Escort, Fiat Siena, Skoda Felicja czy VW Golf III.
Zerwana linka od nastawu nawiewu - koszt 6 zł robocizna we własnym zakresie ;-) Prędkościomierz nie działał wynikiem czego był brak masy na wiązce - koszt naprawy 30 zł.
BRAK!!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW [l/100km]