Nie ma aut doskonałych ale daję najwyższą ocenę ze względu na bezproblemową eksploatację. Mam duży sentyment do tego auta ze względu na parę lat miłego użytkowania i tysiące przejechanych kilometrów. Szkoda tylko że Espero ma tak słabą ochronę antykorozyjną.
Do silnika nie można mieć żadnych zastrzeżeń (piszę o poj. 2.0). To sprawdzona konstrukcja Opla. Jego zaletą jest elastyczność, cicha praca oraz niezawodność.
Nie miałem żadnych problemów ze skrzynią biegów. Ma duży skok ale to kwestia przyzwyczajenia (dla mnie było wygodnie). Biegi wchodzą precyzyjnie (o niebo lepiej niż w Lanosie) i lekko.
Zawieszenie przeniesione podobnie jak silnik z Opla. Trochę za miękkie ale dobrze i precyzyjnie się prowadzi. Samochód na zakrętach pochyla się ale utrzymuje właściwy tor jazdy.
Bardzo dobra we wszystkich kierunkach. Słupki przednie nie ograniczają nadmiernie widoczności.
Nie mam zastrzeżeń. Wszystko na swoim miejscu - łatwa obsluga.
Zimą nagrzewa się bardzo szybko i nawet w trasie grzeje mocno. Jeśli tak nie jest to niesprawny jest pewnie termostat a łatwo go wymienić samemu. Gorzej podczas opadów deszczu - parują szyby. Klima ok.
Naprawdę bardzo dużo miejsca. Nawet po odsunięciu przednich foteli na max z tyłu pozostaje duża przestrzeń na nogi.
Bardzo dobrze wyciszone auto. Nawet przy dużych prędkościach w środku jest cicho.
Biorąc pod uwagę masę auta i pojemność silnika 2.0 - to jest dobrze.
Na gazie pali w trasie 10 l, a w mieście 12 l.
Za nieduże pieniądze można mieć naprawdę fajne, wygodne, przestronne i mało awaryjne auto. POLECAM!!!
Jak w każdym aucie są drobne usterki ale nie sprawiają one problemów.
Nie zanotowałem poważnych usterek - zawsze dojechałem do celu.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 105KM 77kW