: po 130 tys jazdy po dziurach, nieoszczędzania i pałowania po leśnych ścieżkach, nadal bez problemu pzechodziło testy na przeglądach :)
: dbać dbać i jeszcze raz dbać. inaczej ruda zeżre w ciągu roku
: przełączniki szyb się wypalają
Duże przestronne i wygodne autko, którym rodzinka bez większych problemów zabierze się na wyjazd. Polecam silnik 2,0 - jest dynamiczniejszy. 1,5 jest dobre do spokojnej jazdy.
Jedyny problem jaki miałem to zerwany pasek rozrządu w powodu zatartej rolki. Zużycie oleju (polsyntetyk valvolina) ponizej 0,5l/10tys. km przy ´dynamicznej´ jeździe. Nigdy mi nie stanął po wjechaniu w kałuże, pomimo że często robiłem to z dużą prędkością (zalewało maskę i przednią szybę). Zawsze palił ´od pierwszego´.
mimo ´sportowej´ zmiany przełożeń (bez odpuszczenia na luz, zmiana poniżej sekundy) nie haczy, nie zgrzyta... trochę przypalone synchronizatory na ´trójce´
wymaga wymiany seryjnych amortyzatorów na twardsze, inaczej kładzie się w zakrętach. Amorki wytrzymały 100tys km.
sztywna kolumna kierownicy ogranicza trochę możliwości dopasowania pozycji, ale nadrabia za to regulacją wysokości fotela.
po założeniu gazu wydajność spadła (miałem reduktor wpięty równolegle z nagrzewnicą). 2 razy spadł wężyk podciśnienia od centralnego obiegu.
gigantyczny bagażnik (foremne 500l) jak to w sedanie wąski luk pomiędzy krawędzią i szybą (ok50cm). Do tego rękaw na narty. Minus to wnikające zawiasy i sztywna kanapa.
W kabinie wygodne fotele (pod warunkiem że nie są pozarywane :) ).
Kumpel który ma toyotę corolle VI generacji przy 160km/h stwierdził, że esperak jest dużo cichszy :) . Odgłosy nie są męczące.
zużycie ok 10-11l gazu na 100km po mieście to chyba dobry wynik. w trasie ok 9l gazu/100. Na benzynie praktycznie nie jeździłem. Tankowałem raz na miesiąc 10 litrów na rozruch (palony codziennie, dzienny przebieg ok 120km)
Dzięki temu że jest niedoceniane jako koreaniec, można za małe pieniądze mieć w miarę niezawodne i funkcjonalne autko.