Ocena kierowcy - Dacia Sandero II Stepway Facelifting
Przebieg:
56 tys. km
Okres użytkowania:
4 lata
Wiem że to nie najlepszy samochód są lepsze ale kupując Dacię godziłem się na pewne niedoskonałości Sandero stepway daje dokładnie tyle ile kosztuje nic więcej i nic mniej
Spodziewałem się że będzie gorzej daje radę tak w trasie 1500 km autostrady 5 osób na pokładzie z boxem dachowym z włączoną klimą tak i w Bieszczadach czy w mieście jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony że z 899 cm 90 km można tyle wycisnąć
Tu słabo ja już się przyzwyczaiłem i nawet nie to że coś haczy czy jakiś bieg nie wychodzi tylko skrzynia jest gumowata i trzeba wolno zmieniać biegi to nie sportowa skrzynia
Jak już przelamiesz strach przed przechyłami to okazuje się że jest przewidywalnie i można pozwolić sobie na więcej ładnie wybiera nierówności im gorsza droga tym mam wrażenie że lepiej;)
Ogólnie to czasami mi się podoba ta bryła czasami mam wrażenie że jest trochę pokraczna i ma zachwianie proporcje jednak nie jest źle są bardziej pokraczne samochody lakier rysuje się a raczej inni użytkownicy parkingów i galeri handlowych go rysują
Pozycja za kierownicą jest wyższa niż w innych autach więc nie problemu czujniki parkowania z tyłu robią robotę
Przeszkadza mi tylko przycisk tempomatu w konsoli środkowej zamiast na kierownicy a jest tam miejsce reszta ok wszystko na swoim miejscu w zasięgu ręki miejce na kubki jest w kieszeniach zmieści się butelka wody bagażnik całkiem spory czego więcej chcieć
Z przodu ok klima daje radę latem z tyłu trochę gorzej zimą raczej szybko się nagrzewa
Dla kierowcy i pasażera z przodu ok z tyłu nie jeżdżę ale pasażerowie nie narzekają zbytnio pokonaliśmy trasę 1500 km w pięć osób na pokładzie i wszyscy żyją;) pewnie mogło by być lepiej ale czego oczekiwać od samochodu klasy b
No limuzyna to to nie jest do 120 ok potem hałas zaczyna trochę męczyć ale myślę że nie odbiega bardzo od innych samochodów klasy b
Leję benzynę zmieniam opony na zimę wymieniam wyczeraczki płace ubezpieczenie i czasem umyję rumuna tyle moich kosztów na resztę mam podpisaną umowę dilerską przeglądy mam w cenie
Dacia daje ci tyle ile kosztuje nic więcej nic mniej na może jednak coś więcej;) przyjemność śmigania po dziurawych drogach i banan na ustach gdy mijasz fury których właściciele mogli by mieć w cenie swojego samochodu pięć twoich Daci
Zaraz będzie 5 lat jak kupiłem nic kompletnie nic leję benzynę sprawdzam płyny i tyle nic
Nic się nie zepsuło przez 5 lat
- zużycie paliwa dla silnika 0.9 TCe 90KM 66kW