Ocena kierowcy - Dacia Sandero I Hatchback 5d

wamix, 13 lat temu
Silnik 1.6 MPI 87KM 64kW
Rok produkcji 2010
Dacia Sandero I Hatchback 5d 1.6 MPI 87KM 64kW 2008-2010 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : W Pandzie brakowało mi szerokości, bagażnika i klimy; więc poszukałem czegoś, co za rozsądne pieniądze spełniałoby moje potrzeby. Padło na Dacię i - jak na razie - nie żałuję. Wolałem stepwaya, niż coś sprowadzonego, a przechodzonego. Jeżdżę wygodnie. Nie obawiam się polskich dróg.
Mam to, co chciałem: przestrzeń, wyposażenie i niezłą jakość za normalne pieniądze. Nawet gdybym miał więcej kasy kupiłbym to autko, a za resztę sfinansowałbym jakiś fajny wyjazd.
Silnik sprawdzony, bez nadmiaru elektroniki, startował bez problemów nawet w największe mrozy. Co prawda nie zwija asfaltu, ale przecież nie chodzi o to, żeby wjechać w poprzedzające autko. Nie ma takiej dynamiki jak samochody sportowe, ale też nie mam podstaw, żeby czuć się zawalidrogą. No i powinny być dostępne wersje 16.zaworowe!!!
Bardzo pozytywne zaskoczenie: biegi od samego początku \"wchodzą\" jak należy, co we fiacie osiągnąłem po ok. 1000 km. Jedyna uwaga dotyczy tego, że drgania silnika czuć na dźwigni zmiany biegów. Może to przejdzie, może nie - zobaczymy; ale na działanie samej skrzyni biegów wpływu chyba nie ma.
Kupiliśmy sobie Stepwaya, bo wysoko zawieszony - to tak z myślą o polskich drogach, bo bywa,że jeździmy po różnych zakamarkach naszej malowniczej Ojczyzny, gdzie słowo \"droga\" ma znaczenie umowne. Może zawieszenie trochę twarde, ale samochód dobrze trzyma się drogi, jest stabilny i przewidywalny.
Bez zbytniego kręcenia głową widać wszystko dookoła, duży plus to boczne lusterka: prawie jak telewizory:)
W zasadzie jeden minus: pokrętła nawiewu. Również do przycisku klaksonu trzeba się przyzwyczaić. Poza tym - pozytywnie.
Może trochę za dużo szumu, ale działa porządnie. Czy sam nawiew, czy klima - w autku jest tak, jak chcemy. Co prawda nie jest to klima strefowa, ale można wszystko tak ustawić, że nie ma wewnątrz osób niezadowolonych.
No, pod tym względem Dacia z Renaultem pokazali, co potrafią. Jechaliśmy w piątkę; z tyłu siedział Arnold długi na prawie dwa metry plus dwie kobiety; i co? I nic! Cała piątka wysiadła zrelaksowana i niestłamszona. Bagażnik pomieścił bagaże całej ekipy, a w drodze powrotnej doszły jeszcze dobra załączone przez teściową, he, he ,he...
Oj, można się było lepiej postarać. Silnik plus klima, a radio minus. Hasło Dacii: Think big, pay little. W tym zakresie pozostaje tylko \"think\".
Zimą zżerało ok. 11 w mieście, teraz ok.8,5. W trasie przy średnim obciążeniu (3 osoby + bagaż) wyliczyłem 6,8. Nie zbankrutuję, mimo galopujących cen...
Porównywałem Dacię z innymi autami z tego segmentu i okazało się, że przy porównywalnym wyposażeniu wychodzi najtaniej!
Spokój.
Całkowity spokój. No, ale to dopiero 3000 km!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 87KM 64kW [l/100km]

8,7