Ocena kierowcy - Dacia Logan I Sedan

Silnik 1.4 MPI 75KM 55kW
Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 1 rok
Dacia Logan I Sedan 1.4 MPI 75KM 55kW 2004-2010 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Trzeba się do niego przyzwyczaić... i uważać, czy za nami nie jedzie starsze auto. Poprostu staje w miejscu. P.S. Mam wersję bez ABS.
Inne : Plastiki czasem trzeszczą...
Za taką cenę nie spodziewałem się tak dużego, niezawodnego i świetnie wyposażonego auta.
Silnik pracuje ślicznie, mocy w sam raz jeśli jadą max. 2 osoby. Przy większej ilości pasażerów/ładunku troszkę brakuje mocy.
Wsteczny czasem trzeba poprawić, nie jest to uciążliwe. Poza tym bardzo dobrze.
Świetna przyczepność, doskonale się ją czuje w zakrętach. Wysokie zawieszenie jest dla mnie plusem.
Widoczność do tyłu przez szybę nie jest najlepsza. Lusterka świetnie się sprawdzają.
Mam wersję Laureate, z klimą i elektrryką. Wszystko jest w porządku, wszystko pod ręką. Miejsca mnóstwo, bagażnik ogromny. Jedynie mocowanie klapy bagażnika może przeszkadzać przy wielkich walizach.
Wersja z klimatyzacją nie ma żadnych wad. Odmrażanie czy odparowanie szyb trwa chwilkę, pracyzyjnie ustwaiany nawiew.
Jednym słowem - dużo większa niż się spodziewałem. Mam 193 cm wzrostu, ale sporo miejsca nad głową jeszcze zostało. Do tego fotel nie jest całkiem cofnięty.
Wszystko w porządku, ogromny minus to opony seryjne - okropnie głośne kormorany. Silnika prawie nie słychac, a przy większych obrotach jest miły dla ucha.
Jest lepiej niż się spodziewałem. W mieście (spor odległości do pracy mam) 6,4 L, w trasie 5,7-6,2. Więcej jak narazie nie spaliłem. Jeżdże bardzo ekonomicznie, do 110 km/h i lekko z gazem.
Nic do robty. Wszystko gra.
Nic się nie dzieje, za tydzień pierwszy przegląd po 15000 km.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 MPI 75KM 55kW [l/100km]

6,1