Ocena kierowcy - Dacia Duster II SUV

Poziom, 3 lata temu
Silnik 1.5 Blue dCi 115KM 85kW
Rok produkcji 2018
Dacia Duster II SUV 1.5 Blue dCi 115KM 85kW 2018-2021 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Daję radę w każdych warunkach. nawet FWD.
Silnik : Ma odpowiedni moment (260Nm) do masy. Z silnikiem benzynowym bez turbo to był by muł.
Zawieszenie : Świetne na dziury i nierówności (poza asfaltem zwłaszcza). Dla mnie klasa ale ogólnie Renault zrobił postęp w zawierzeniach spory...
Super auto dla aktywnych. Dobre zawieszenie, świetny prześwit i przyzwoity silnik. Podróże dalekie nie są uciążliwe i komfort jest dobry. Bezawaryjne póki co. Ogólnie polecam niedowiarka sprawdzić jaki postęp zrobiła ta marka (tak jak kiedyś Skoda).
Świetny. 260Nm sprawia że auto zachowuje się na każdej drodze "godnie". DIesel jest ciężki co poprawia trakcję tego auta ! Sam silnik pracuje ok i trzeba się przyzwyczaić do turbodziury ale nie jest żle. Od 2000 obr/min mamy użyteczny zakres do sprawnych manewrów.
Super - bez zastrzeżeń. Precyzyjna, cicha. Wszystko OK.
Rewelacja. Zawieszenia dobrze wybiera, świetnie się prowadzi na asfalcie (relatywnie jak na SUVa) ale naprawdę dobrze jest jak się zjedzie z asfaltu ;-) Droga polna i 60km/h to nie problem... daje radę ;-) Droższe auta nie zawsze tak fajnie się sprawują .
Bez problemów po 3 latach użytkowania. Lakier OK, kolor OK, nie ma rdzy czy innych wyprysków. Ogólnie na plus np. dwa siłowniki od klapy silnika. Są miejsca w środku nie do końca zabezpieczone (np tylne nadkola) ale póki nie rozbierze się tapicerki to nie widać. Nie ma rdzy ale słabo to pomalowane. Ja rozbierałem zakładając HAK.
Bardzo dobra ale dobrze jest posiadać czujniki martwej strefy w tym aucie. Jest wyższy od aut osobowych i już zdarzyło się że coś jechało niewidoczne. Czujniki dały znać. W mniejszych autach nie ma takiej potrzeby, tu jest.
Świetna - wszystko jest gdzie być powinno i dobrze się tym steruje. Intuicyjne.
Klimatyzacja automatyczna - sprawdza się bez zastrzeżeń. Działa i jest wydajna zarówno latem jak i zimą. Nie mam zastrzeżeń. Klima jednostrefowa, bez nawiewów na tył pasażerów (na nogi są nawiewy).
Przód - jest dobrze. Tył - ilość miejsca nie zachwyca. W Sandero III więcej wygospodarowano na nogi niż w Dusterze. Gdyby porównać np. z Corollą to przepaść na niekorzyść Dustera tylko pytanie czy tam się tańczyć będzie ? Dla mnie OK i woziłem rosłych ludzi - dają radę. Tył ogólnie odstaje jakością od przodu (ale teraz tak jest w wielu autach widzę).
Przyzwoite. Silnik wyciszony świetnie. Gorzej tył i tylne nadkola. Tu warto by to poprawić. Słychać pompę diesla na postoju czy odgłosy kół w czasie jazdy. Komora silnika OK.
Jest dobrze. Ceny w ASO atrakcyjne (niższe niż dla Sandero III), filtry dostępne na wolnym rynku tanie. Olej w dobrej cenie. Silnik znany od lat i są części do niego.
Rewelacja. Tu niewiele by się dało poprawić (poza wyciszeniem). Auto mam z początku produkcji gdzie była jeszcze elektronika sterująca np. automatycznymi wycieraczkami czy innymi gadżetami, można sporo uruchomić rzeczy w DDT2000).
Niezawodne auto póki co. Brak drobnych mankamentów. Wszystko działa jak powinno.
Niezawodne auto póki co. Przebieg ok. 55k km i w zasadzie poza SCR nie byłem w ASO z innego powodu niż przegląd roczny czy wymiana oleju. A jak się cos z Ad Blue porobiło serwis dał auto zastępcze i zrobił co miał zrobić.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 Blue dCi 115KM 85kW [l/100km]

6,5