Ocena kierowcy - Dacia Duster II SUV

JN78, 3 lata temu
Silnik 1.5 Blue dCi 115KM 85kW
Rok produkcji 2021
Dacia Duster II SUV 1.5 Blue dCi 115KM 85kW 2018-2021 - Oceń swoje auto
Silnik : Spodziewałem się wyższego zużycia paliwa a jest na poziomie auta kompaktowego mimo że auto wysokie i wozi dodatkowy dyferencjał i wal napędowy. Mimo braków w wyciszeniu silnik jest cichy i dzięki niemu na autostradzie nie jest źle
Zawieszenie : Nareszcie nie trzeba się bać o miskę olejową
Inne : Ja na razie jest ok ale słyszałem też opinie że niektóre egzemplarze potrafią w.. swoich właścicieli
Bardzo dobry stosunek ceny dotego co oferuje auto solidny prześwit napęd 4x4 i wystarczająco przestronne wnętrze.
Silnik na początku swojej kariery miał problemy z panewkami i układem wtryskowym podobno od 2010 systematycznie poprawiany obecnie dosyć powszechnie spotykany motor nie tylko w Renault. W codziennej ekspozycji bardzo elastyczny, oszczędny ( Duster waży niemal 1,5 tony z napędem 4x4 a przy normalnej jeździe czyli nie w.. innych spalanie liczone z całego zbiornika 3 osoby na pokładzie to 5.1) i cichy.
Posiadam odmianę 4x4 stąd pierwsze 3 przełożenia bardzo krótkie dzięki czemu częściowo można obyć się bez redaktora ale w sprincie spod świateł tracicie czas na wachlowanie. Co do pracy samej skrzyni taki dzisiejszy przeciętniak
Idealny kompromis pomiędzy przydatnością do codziennego użytku a precyzją wspomaganie elektryczne i działa trochę dziwnie (wcześniej użytkowałem VW może trochę czasu minie zanim się odzwyczaję. Zadziwiająco mały promień skrętu z parkowaniem żadnych problemów.
Tylne światła przypominają jeepa renegat nie wiem które auto było pierwsze ale rataj średnio pasują
Czujnik martwego pola z tyłu tylko jest ale widoczność jest na tyle dobra że można się i bez czujników obyć.
Brakuje tylko prawdziwego podłokietnika zaznaczyć trzeba że wnętrze jest plastikowe ale jak tego nieiżeszi nie obmacujesz to nie przeszkadza. Fotele wygodne chociaż regulacja oparcia fotela typowo francuska i yo irytuje trochę ale w zasadzie jak ustawisz fotel to już tego nie tykasz
Użytkuje auto krótko to ciężko ją ocenić klimą działa
Dobrze się wsiada i wysiada mam 179 wzrostu tak więc miejsca dla mnie dużo z tyłu dla 2 dorosłych miejsca sporo ale bagażnik dla 4 dorosłych na wakacje raczej nie starczy
Najslabsza strona Dacii ale żeby dobrze się zrozumieć z tym silnikiem nie ma tragedii na autostradzie bez męczarni tyle że jak zacznie padać deszcz dowiesz się na czym oszczędzono
I tu niewiadoma zużycie paliwa jasna strona auta koszty serwisu znośne zaopatrzenie w części dobre a mechanicy znają silnik tak więc po gwarancji warsztaty ogarną temat
Dostałem to czego szukałem auto odpowiada moim potrzebą
Przy taki przebiegu bym się wnerwił jak by się jakieś lampki świeciły
Brak i oby tak dalej

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 Blue dCi 115KM 85kW [l/100km]