Auto bardzo przyjemne w prowadzeniu. Wysoko zawieszone i bardzo komfortowe na nierównościach. Wyposażenie w wersji komfort minimalistyczne, ale wystarczające. Dla mnie wystarcza manualna klimatyzacja, radio z blu i elektrycznie otwierane szyby. Fotele nie są zbyt wygodne, ale przy tej cenie nowego auta nie można się spodziewać bardzo komfortowych. Podłokietnik kierowcy jest taki prowizoryczny, Z wnętrza to można powiedzieć, że samochód jest bardzo przestronny i pojemny. Bagażnik robi wrażenie. Bardzo pakowne, rodzinne auto.
Silnik nie zachwyca, ale też trzeba się nauczyć nim jeździć. Przy wyprzedzaniu obowiązkowa redukcja i zwiększenie obrotów bo inaczej może nie uciągnąć :D Ale jak na samochód do miasta i czasami na łąkę, wystarcza. Przy długich trasach powyżej 1000 km - brakuje lepszego fotela i bardziej szosowego zawieszenia. No ale nie kupiliśmy demona szos a raczej auto na bezdroża :)
Usterki:
- w drugim dniu od zakupu - awaria komputera - serwis miesiąc się z tym męczył, awarie potem się powtarzały. Samochód tracił moc w najmniej spodziewanym momencie, jak skrzyżowanie. Po około 3 miesiącach serwis doszedł z nim do ładu.
- uszkodzony fotel kierowcy - jesteśmy wysocy i kierownik serwisu polecił nie opuszczać go na sam dół tylko troszkę zawsze go podnieść, podobno w tedy nic się nie stanie.
- odkleiła się czarna nalepka ze słupka drzwi - serwis wymienił na gwarancji.
- po 6 miesiącach pękła uszczelka pod głowicą - serwis naprawił na gwarancji.
- pierwsza H7 spaliła się po 8 miesiącach - bardzo kłopotliwa wymiana żarówek przednich, szczególnie dla dużych męskich dłoni
- zatkany spryskiwacz tylny i tutaj niespodzianka - samodzielnie nie można zdemontować osłony światła 3 stop - instrukcja wysyła do serwisu - co jest kpiną dla mnie, bo w modelach starszych wystarczyło jednym ruchem zwolnić blokady i osłona schodziła. Tutaj się tego nie da zrobić. Spryskiwacz odetkał się sam po około 6 miesiącach.
- drążek kierownicy i klocki wymienione po 3 latach jazdy,
- po dwóch latach z felg zeszłą farba - pojawił się czarny podkład. Felgi zostały wymienione na gwarancji.
- po 4 latach jazdy padł silniczek od wycieraczek (koszt nowego oryginalnego to 1700 zł!!!)
UWAGA na ZIMĘ! to jest samochód wg mnie do garażu. Dlaczego? A to przez uszczelki w drzwiach! Mieszkamy na Podhalu i tutaj zimy są czasami trudne. Jeżeli samochód ma + temperaturę na karoserii za dnia a w nocy spadnie śnieg i zacznie się na nim roztapiać - przymarzają uszczelki drzwi kierowcy i pasażera - trzeba z nimi się szarpać i obstukiwać drzwi aby je skruszyć trochę - bardzo uciążliwe w zimie. C do zimy, to nie nadaje się na strome podjazdy - wersja z napędem na przód tylko. System antypoślizgowy jest tragiczny! I nie da się go wyłączyć! Czasami nawet łańcuchy nie pomagają. Jak ktoś mieszka na znacznych wzniesieniach - odradzam wersję z napędem na przód. Właśnie przez ten fakt NIE KUPIŁBYM TEGO SAMOCHODU PONOWNIE!!!
Chyba wymieniłem wszystkie usterki. Jak jechałem kiedyś lawetą, a na niej nasz duster z którego się tak cieszyliśmy, kierowca powiedział tak: kiedyś jeździliśmy prawie zawsze do renówek. teraz jeździmy do dacii.
Chyba trzeba stosować się do powiedzenia, iż nie powinno się kupować samochodów na literę F, czyli Fiatów, Fordów i Francuskich :D
Ale na prawdę dobrze się jeździ tym samochodem i jest oszczędny. Jak już się zepsuło co się miało zepsuć - to jest ok.
Koszt użytkowania biorąc pod uwagę utratę wartości po zakupie - 1 km kosztował mnie 1,71 zł. Myślę, że jest ok. Jest to kwota pieniędzy, jaką przeznaczyliśmy na zakup samochodu, na paliwo, na naprawy za które płaciliśmy powiększony o utratę wartości przez okres 4 lat od zakupu.
I na koniec pozytywna informacja - za samochód zapłaciliśmy ok 52 tys zł. Aktualnie takie modele na portalach kosztuję podobnie, lub nawet więcej, więc autko nie straciło na wartości :)
I na tym koniec.
Tragicznie zaprojektowane wycieraczki szyby przedniej, szczególnie od strony kierowcy
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 SCe 115KM 85kW