: Tak jak opisałem w ogólnej charakterystyce auta. Mega awaryjne.
Samochód relatywnie tani, stosunek ceny do jakości w momencie zakupu korzystny.
Niestety Duster jest bardzo awaryjny a serwis Renault/Dacia pozostawia więcej niż wiele do życzenia.
Po roku i przejechanych ok 25 tysięcy kilometrów uszkodziła się turbosprężarka. W efekcie samochód stał ponad miesiąc w w ASO, ponieważ tyle czasu trwało ściągnięcie części - nowej sprężarki.
Oczywiście, mimo wykupienia dodatkowego pakietu easy service nie dostałem samochodu zastępczego, ponieważ "jakoś dojechałem" do ASO z zepsutą sprężarką.
Po naprawie, przejechaniu kolejnych 5 tysięcy kilometrów i dosłownie tydzień po przeglądzie na 30k uszkodziła się instalacja gazowa.
Samochód nie przełącza się na LGP, centralka piszczy sygnalizując błędy.
O nieregularnych problemach z uruchomieniem silnika - po prostu czasem nie zapala już nie wspominam - oczywiście diagnostyka nie wykazała niczego.
Reasumując:
Gdyby nie awarie i naprawdę słaby serwis to Duster otrzymałby więcej gwiazdek. Gdy działa to jest ciekawym samochodem. Szkoda, że okresy bezawaryjnego działania zdarzają się tak rzadko.
Jeżeli chodzi o moc, moment obrotowy i kulture pracy to silnik jest ok. Niestety jest też dość awaryjny, jak opisałem to w opisie ogólnym auta.
Komfort na 70%
bez uwag
Wentylacja, klimatyzacja, filtry antypyłkowe wszystko działa jak trzeba.
dużo przestrzeni, zwłaszcza bagażnik
Do prędkości 130km/h to cichy samochód. Potem robi się głośno
Najtaniej kosztuje w okresach, gdy stoi zepsuty w serwisach ASO.
Czasem po prostu nie można uruchomić silnika, trzeba próbować po 5-10 razy aż wreszcie się uda. Wg ASO to drobny problem stąd opis w tej rubryce.
Tak jak opisałem w ogólnej charakterystyce auta. Mega awaryjne.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 TCe LPG 100KM 74kW