Ocena kierowcy - Dacia Duster II SUV

komornik, 4 lata temu
Silnik 1.0 TCe LPG 100KM 74kW
Rok produkcji 2020
Dacia Duster II SUV 1.0 TCe LPG 100KM 74kW 2020-2021 - Oceń swoje auto
polecam samochód, dobra cena wyposażenie, komfort jazdy, finansowanie i oszczędność eksploatacji
silnik jest nowej generacji - w porównaniu do poprzednika 1,6 jest zdecydowanie lepszy, podczas normalnej jazdy nie czuć charakteru 3 cylindrów, czuć moment obrotowy. Samochód z tym silnikiem nie jest zawalidrogą nadaje się do normalnej jazdy, załadowany nie muli - należy pamiętać że rakietą też nie jest - jestem zadowolony z tego wyboru. Daje 5 gwiazdek z powodu dedykowanej instalacji LPG za 1000 zł
skrzynia w porównaniu z innymi dacia jest wyraźnie lepsza - porównywałem ze skrzynią 6 biegów silnika 150km oraz 5 biegów 900 ccm - 900 wypadła negatywnie, 6 całkiem fajnie. Przedmiotowa skrzynia biegów charakteryzuje się dość długim skokiem i poprawną dokładnością 4/5
samochód prowadzi się poprawnie - jest zdecydowanie twardszy niż poprzednik, samochód jeździ bardzo przyjemnie na trasie, na rondach załadowany buja
nie wiadomo co tu napisać- zwróciłem uwagę na fakt że tylne błotniki nie zawierają żadnych plastikowych osłon
W porównaniu do innych współczesnych samochodów na plus zaliczam widoczny kraniec maski wspomagany kamerą 360 stopni. Widok z kamery obejmuje nie widok z "lotu ptaka" tylko widok z poszczególnej kamery. Raczej gadżet (boki) chyba bardziej przydatne byłyby czujniki przód. Kamera wskazuje linie które nie prognozują ruchu samochodu w zależności od położenia kierownicy
Oceniam bardzo dobrze - tempomat idealnie, stary pilot do radia też daje radę, pokrętła przyciski dobrze umiejscowione. Zabieram gwiazdkę za brak podświetlenia kierownicy!
nie używałem klimatyzacji, ogrzewanie wiosenne poprawne
poprawna ilość miejsca, foremny bagażnik
daje uczciwe 4/5, 120 km.h po s8 jest przyjemne, samochód jak na swoją cenę bardzo dobrze wyciszony
samochód spala około 7,5 lpg
testowałem wiele samochodów corssover - ten trochę odpada względem innych marek niemniej po cenie (65k za prestige z gazem itd) nie ma żadnej konkurencji
za wcześnie
za wcześnie