Przeniesienie napędu
: W mieście radzi sobie w każdych warunkach dzięki wysokiemu zawieszeniu i wyborowi napędu 2x auto 4x4
Mnie interesowało auto z wysokim zawieszeniem i napędem 4x4 dla lepszej trakcji w zimie i w deszczu oraz większego bezpieczeńśtwa przy możliwie najniższym zuzyciu paliwa i Duster wg mnie to spełnia na 5. Karoseria budzi duże zainteresowanie.
Idealne byłoby 140- 160 KM a tak niestety zrywności brak co nie przeszkadza użytkowaniu nastawionemu na oszczędną eksploatację auta.
Zdarza się że czasami haczy, ale być może to przyzwyczajenie do skrzyni 5-biegowej.
W 6-biegowej skrzyni Dastera na płaskim terenie i z górki ruszam na 2 biegu, przy 30-40 km/h mam załączony 5 bieg a przy 50-60 km/h jadę już na 6.
Samochód jest wyczuwalny na zakrętach (ESP) i prowadzi się dobrze. Dobrze wybiera nierówności terenu. Świetnie najeżdża na wysokie krawężniki.
Wysoka pozycja za kierownicą i widoczność do przodu doskonała. W porównaniou do innych SUV (Kuga, Yeti, ASX) pod względem widoczności Duster króluje
Kwestia przyzwyczajenia do położenia na konsoli środkowej przycisków elektrycznego otwierania szyb przednich i tylnych i lusterek pod hamulcem ręcznym. Kiepskie są kratki nawiewu. Niewidoczne jest pokrętło ustawiń światła. Ciężko zasuwa się zagłówki. Nachylenie konsoli do wewnątrz kabiny powoduje ograniczoną widoczność dolnych oznaczeń przy regulatorze nawiewu. Brak choć jeszcze jednego schowka.
Działa bez zarzutu. Brakuje mi podgrzewanej przedniej szyby (w zimie po przejechaniu 200 m pełna widoczność). Irytująkiepskie kratki nawiewu przez które trzeba trochę się nakręcić aby uzyskać właściwy kierunek strumienia powietrza.
Porównując inne SUV tych rozmiarów Dacia jest w czołówce pod tym względem. Natomiast bagażnik dla wersji 4x4 na długość 1 m jest OK natomiast wysokość przestrzeni bagażowej jest mizerna (brakuje gdzieś tak z 15-20 cm) z tego względu że pod deską podłogową bagażnika znajduje się koło zapasowe.
Już przy 80-90 km/h odczuwa się dyskomfort przy słuchaniu radia przez hałas silnika i owiew powietrza.
Latem w trasie przy 60-80 km spala od 4,3 l/100 km do 4,7 l/100 km; przy 90-100 km/h spala 5,3 l.
Latem w mieście maxymalnie było 7,3 l/100 km
Porównywałem ASX, Yeti, Kuge. Duster za 73000 zł na alufelgach (w cenie komplet kół zimowych) wygrał cenowo przy podobnym wyposażeniu i jak na razie wydaje się autem nioezawodnym. Zakup fabrycznego radia jest nieopłacalny i jest ono kiepskie.
Jeden incydent - raz zdarzyło się że zapaliły się niespodziewanie kontrolki awarii, ale po zatrzymaniu się i ponownym uruchomieniu silnika wszystko powróciło do normy.
Szczeliny gumy od elektrycznie odsuwanych szyb zapychają się brudem.
Po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki pali się światło w bagażniku- dopiero po zamknięciu auta gaśnie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi eco2 110KM 81kW