Ocena kierowcy - Dacia Duster I SUV

Marek, 13 lat temu
Silnik 1.6 16V 105KM 77kW
Rok produkcji 2010
Dacia Duster I SUV 1.6 16V 105KM 77kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Skrzynia to pozytywne zaskoczenie w tym samochodzie. Pomimo złej slawy Renault w tym temacie.
Ładny, funkcjonalny, uniwersalny samochód z napędem na 4 koła z najlepszym na rynku współczynnikiem jakości/ceny i ponadprzeciętnymi właściwościami \"terenowymi\" w swojej klasie za przyzwoite pieniądze. Mam nadzieje że konkurencja wyciągnie wnioski i pojawią się podobne projekty wykorzystujące części z produkowanych już modeli.
Dał bym 3,5 ale nie ma ocen pośrednich. Kultura pracy ok, trochę głośny przy wyższych prędkościach obrotowych. Zbyt duże zużycie paliwa.
Jestem pozytywnie zaskoczony skrzynią biegów, jak wiadomo Renault nie jest znany z dopracowania tego elementu. A tutaj niespodzianka, skrzynia pracuje bardzo płynnie, bez \"haczenia\". Specyficznie - dla mnie dobrze zestopniowana. Można ruszać z 2-ki i uzywać tylko parzystych biegów nawet w mieście. Promuje spokojny, oszczędnościowy styl jazdy.
Jeśli chodzi o amortyzację i \"wybieranie\" nierówności to układ jezdny doskonały na nasze drogi, ocenę obniża jednak średni hydrauliczny układ kierowniczy. Samochód zanatto przechyla się na boki przy szybszym pokonywaniu ciaśniejszych zakrętów ale to cecha ogólna wysoko zawieszonych SUV-ów.
Standard dla tej klasy pojazdów. W kilka dni po odbiorze auta miałem lekki problem z widocznościa do tyłu, ale szybko się go nauczyłem - teraz jest OK. Na plus zasługuje wyższa pozycja kierowcy w czasie jazdy a co za tym idzie lepsza widoczność.
Niestety tylko dostatecznie. Stylistyka wnętrza lekko \"trąci myszką\" i modelami RENAULT z przed kilku ładnych lat. Tu i uwdzie brakuje wygłuszenia i oszczędzono na plastiku klapy bagażniku, co może spowodować jej obicie przez latający wewnątrz bagaż. Problem \"dziwnej \" ergonomii zanika z czasem w moim przypadku i teraz jest już dla mnie marginalny.
Tutaj jest super. Samochód bardzo szybko się nagrzewa w zimie(mam w domu dwa inne samochody z którymi porównuje). W lecie natomiast, nieprzesadnie przeszklone wnętrze nie powoduje dyskomforu z powodu nasłonecznienia. Klima działa szybko i wydajnie.Może przydał by się \"climatronic\" ,ale nie jest dostepny więc oceniam stan bieżący.
Dla mnie zdecydowanie wystarczająca ilość miejsca dla kierowcy i pasażera. Ponadprzeciętna wielkość bagażnika, który ma możliwość jeszcze znacznego powiekszenia(zastępując koło przez zestaw naprawczy). Mamy wtedy do dyspozycji 2-gi bagażnik pod podłoga.
Niestety tylko przeciętnie. Prawdopodobnie poprzez oszczędności materiałowe tu i uwdzie brakuje dobrego wygłuszenia. W rezultacie odglosy z zewnątrz i od silnika, stają się czasami nieprzyjemne. Trzeba zakupić dobre radio. Mam zamiar poprawić wyciszenia \"własnoręcznie\".
Niestety słabo jeśli chodzi o spalanie. Silnik benzynowy zużywa średnio jaieś 9litrów. Dla mnie powinno być conajmniej 1l mniej. Wszystko wyrównuje cena zakupu i ceny części zamiennych. Najtańsza Skoda 4x4 jest o 25 tys. PLN droższa czyli o cenę połowy samochodu. Cena zakupu do wartości - rewelacja, konkurencja daleko w tyle.
Stosunek jakości do ceny doskonały. Najtańsza Skoda z napędem na 4 koła jest drozsza o około 50% ceny Dustera a wygląda przy nim jak.... dostawczak. Uczcie się Panowie.
Jak na razie nie stwierdziłem żadnej usterki. Ale to dopiero początek użytkowania.
Tak jak wyżej, trudno coś powiedzieć po 2 miesiącach użytkowania - oceniam stan faktyczny więc max.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 105KM 77kW [l/100km]

8,2