Jak za taką cenę, uważam że to bardzo dobre auto. Nie brałem napędu 4x4 bo mi nie jest niezbędny, poza tym mam topową wersję i już doposażyłem o kilka praktycznych akcesoriów. Dopiero 4000km więc to dosyć wczesna recenzja, jednak już mogę wymienić plusy i minusy (tych jest mało).
Posiadam diesla 109 km, 260nm moment. Silnik sprawuje się świetnie, mocy pod dostatkiem do normalnej jazdy. Zero problemów z wyprzdzaniem na trasie. Spalanie obecnie pokazuje 5.3l/100km. Rzeczywistego nie sprawdzałem bo nie jest to dla mnie tak istotne. Zasięg prawie 1000km. Gdyby była dostępna benzyna 2.0l to bym się długo zastanawiał. W 1.6l benzyne bym się nie pakował. Posiadałem ten silnik w Fiacie Siena, z tym że Fiat ważył 200kg mniej a i tak zamulał pod górę.
Jedyne co bym wywalił to system start&stop - strasznie upierdliwe, staram się wyłączać kiedy tylko pamiętam zaraz po włączeniu zapłonu. Podziękujmy pseduo-ekologom!
Pracę skrzyni oceniam jako dobrą. Troszke haczy i z pewnością nie jest idealna. Wydaję mi się, że we Fiacie była lepsza/przyjemniejsza.
Fantastycznie, nierówności terenu nie robią żadnego wrażenia. Wjeżdża się na każdy krawężnik. Z tyłu belka skrętna ale na nierównościach poprzecznych nie jest źle.
Widoczność lepsza niż w Sienie, z uwagi na duże szyby i wysoką pozycję za kierownicą. Jest bardzo przyjemnie.
Tu niestety przeciętna ocena - nie mogę znaleźć miejsca za kierownicą, co wspomniało już kilku właścicieli. Brakuje regulacji kierownicy na głębokość. Albo jestem za blisko i boli mnie prawa noga, albo za daleko z siedzeniem i nogi ok, ale mam problem ze zbyt dużą odległością od kierownicy. Raczej nic tu się nie poradzi. W Peugeocie 406, zrobienie trasy 1000km na raz to nie problem, tu widzę że będzie to bolesne doświadczenie.
Dobrze, choć nie doskonale - ale to pewno wina diesla, który się długo nagrzewa. Siena 1.6 z LPG była gorąca po 10 minutach :) Tu jest dla mnie dalej chłodno po pół godzinie. Klima działa, choć nie testowałem jeszcze wydajności latem.
Miejsca jest w cholere, wiadomo, że jest to mniejsze niż duże kombi (jak pug 406) ale zapakować się to nie problem. Spory bagażnik 475l. Z tyłu woziłem dwie dorosłe osoby, było im bardzo wygodnie i nie narzekały na miejsce na nogi.
Jest dobrze jak na auto budżetowe, jest ciszej niż w Renault Megane II 1.5 dci. Jedyne co doskwiera to szum wiatru powyżej 120km/h - ale widziały gały co brały.
Póki co, brak napraw - nowe auto. Pali bardzo mało jak na możliwosci i praktyczność jaką oferuje. Serwis w ASO w miarę tani (wymieniałem olej i filtr oleju po dotarciu silnika).
Spędziłem kilka miesięcy analizując oferty różnych producentów (samochody nowe). Za tą cenę nie ma konkurencji!. W tej cenie nie dostanie się tak wyposażonego diesla.
Za mały przebieg - póki co brak.
Za mały przebieg - póki co brak.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 109KM 80kW