To nie jest auto dla kogoś kto lubi ostrą jazdę. Ja już wyrosłem ze sportowej jazdy i jeżdżę spokojnie - mi odpowiada. Samochód znakomicie spisuje poza autostradami - wysoki prześwit i napęd 4WD dają dużo frajdy na wertepach, grząskim błocie czy wysokim śniegu. Wersja wyposażenia Lureate ma wszystko, co potrzeba.
Zwykła benzyna wolnossąca - do dynamiczniejszej jazdy trzeba kręcić na wysokich obrotach, mam jednak za to nadzieję, że stara konstrukcja okaże się bezawaryjna. Po doświadczeniach z dwumasami w DCI (105km, 110km) świadomie zrezygnowałem z dynamiki jazdy jaką daje silnik turbodoładowany, na rzecz trwałości.
Skrzynia krótko ze-stopniowana. Jedynka tylko do toczenia się, praktycznie do ruszania używam 2-ki.
Biegi wchodzą płynnie.
Samochód ma wszystkie układy ABS, ESP, itd, więc trzyma się drogi.
Powyżej 120 km/h jazda staje się niekomfortowa, za to w terenie na nierównościach układ się "wycisza". Duster jest stworzony do jazdy na wybojach.
Do przodu i na boki dobrze. Do tylu trochę gorzej, ale w sumie niczym nie odbiega od konkurencji. Następnym razem kupię kamerę cofania.
Wszystko jest pod ręką, proste, intuicyjne.
Mogło by być wydajniejsze, szczególnie, jeżeli chodzi o odparowanie szyb przy drugim rzędzie siedzeń.
Bez szału, ale 4 osoby mieszczą się bez problemu. Każdy ma miejsce na nogi i kolana.
Na postoju cisza, nie wiadomo, czy silnik w ogóle pracuje. Dopiero po dodaniu gazu słyszymy warkot. Przy wyższych prędkościach słychać szumy od karoserii i opon.
Spalanie średnio 9l/km (jazda głownie po mieście). Po roku zrobiłem przegląd okresowy - koszt 1.000zł. Poza tym nie było żadnych dodatkowych kosztów.
Duster wymiata konkurencję.
Za 60tys. nie kupi się niczego innego z takim wyposażeniem i napędem 4WD. Crossover czy suw każdej innej marki kosztuje +50% więcej, a z napędem 4WD +100%.
Nic się nie dzieje.
Niczego nie było. Oby tak dalej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 SCe 114KM 84kW