Samochód odebrałem na początku lutego 2014 roku i zrobiłem już około 4000 km większość w trasie. Na razie bez żadnych niespodzianek. Ze względu na brak zimy nie sprawdziłem jak zachowuje się napęd 4x4 w górach na śniegu. Ogólnie bardzo fajne auto. Szczególnie po wprowadzonym liftingu. Silnik benzynowy mało ekonomiczny, szczególnie gdy się przesiadło z diesla.
Trochę za słaby jak do tego auta. Do prędkości 120 km/h jest w miarę cicho i ekonomicznie. Powyżej 140 km/h to już dużo szumu i wycia silnika. Silnik w zestawieniu ze 6 stopniową skrzynią biegów jest bardzo elastyczny - już przy 70 km/h sugeruje zmianę biegu na szóstkę, ale to powoduje, że większe prędkości to większe zużycie paliwa i obroty powyżej 4 tyś. Jeden z felerów brak wskaźnika temperatury płynu chłodzącego.
W mojej ocenie źle ze stopniowana. Biegi od 1 do 4 służą tylko do ruszania, 5 i 6 do jazdy. Wskaźnik zmiany biegów już przy 50 km/h ( 2,3- 2,5 tyś obr/min) sugeruję zmianę na piąty bieg.
Jeszcze mało sprawdzony ze względu na panujące warunki drogowe w tym roku. Mało deszczu i zero śniegu. Ale pierwsze wrażenia dobre zawieszenie dość komfortowe nie za miękkie i nietwarde. Trzyma się dość pewnie na drodze, mniejsze dziury pokonuje niezauważalnie. Wyposażony w ESP i trzy tryby pracy: napęd na jedną oś, auto i 4x4.
Widoczność dobra we wszystkich kierunkach. Lusterka boczne dość duże, ale w sytuacji kiedy siedzi się bliżej kierownicy to część prawego lusterka jest niewidoczna.
Jest to nowa wersja i ma wprowadzone zmiany, które nie podobały mi się we wcześniejszej wersji: sterowanie otwieraniem elektrycznym szyb umieszczono na drzwiach, zmieniono szmatkę zasłaniającą bagażnik na sztywną półkę. Pozostałe przełączniki umieszczone dość dobrze. Mało precyzyjny wskaźnik poziomu paliwa, brak wskaźnika temperatury silnika.
Ogrzewanie działa szybko i bardzo dobrze, ale silnik chyba nie trzyma stale równej temperatury (brak wskaźnika nie pozwala to sprawdzić) i są odczuwalne zmiany temperatury dopływającego powietrza. Klimatyzacja działa, ale jeszcze nie miałem okazji jej przetestować.
Ilość miejsca zapewnia wygodną podróż dla czterech osób o normalnych parametrach. Z tyłu miejsca zdecydowanie więcej niż w moim poprzednim samochodzie (Octavia I kombi) Bagażnik bez szału (szczególnie w wersji 4x4), dość płytki, ale trochę można zapakować.
Do prędkości 120-130 km/h wszystko jest bardzo dobrze. Powyżej to zużycie paliwa jest zastraszające i duży szum toczenia auta. Ja na autostradzie osiągnąłem 145 km/h i zrezygnowałem z dalszego przyspieszania.
Zużycie paliwa silnika benzynowego przy bardzo spokojnej jeździe i 90 % w trasie pozwala na osiągnięcie średniego spalania na poziomie 8 l/100 km. W mieście spalanie zdecydowanie powyżej 10 l/100 km. Pozostałych kosztów jeszcze nie doświadczyłem.
Za 60 tyś zł nowy samochód z napędem 4x4 w wersji wyposażenia Laureate. Wyposażenie może nie jest szokujące, ale podstawowe rzeczy są, a wiele więcej nie można dobrać.
Nie wystąpiły.
Nie wystąpiły.