Ocena kierowcy - Dacia 1410

Damian, 20 lat temu
Silnik 1.4 63KM 46kW
Rok produkcji 1991
Dacia 1410 1.4 63KM 46kW 1984-1996 - Oceń swoje auto
Mam duży sentyment do tego auta.Na nim uczyłem się jeżdzić i zrobiłem przeszło 320 tyś.km. Obecnie jeżdżę toyotą previą i jest to niebo a ziemia, ale jeśli miałbym wybierać pomiędzy Dacią polonezem i maluchem to wybrałbym dacię. Jeżdziłem nie jednym polonezem imaluchem. Dacia jest bardziej dynamiczna i wygodniejsza. Awaryjność stoi na podobnym poziomie
Jeżdziłem niejednym polonezem i maluchem i muszę przyznać że wymiękają przy daćce.
Pięcio stopniowa skrzynia chodzi jak w Starze. Strasznie nie precyzyjna, ale można się przyzwyczaić. Okropnie wchodzi wsteczny (wrzucenie biegu bez zgrzytu to prawdziwa sztuka).
Bardzo komfortowe zawieszenie. Na ostrych zakrętach mocno się buja ale trzyma się drogi czasami lekko popiskując oponami. To samo zawieszenie w nie zmienionej formie przejął luksusowy model 25 renaulta!!!
Bez zarzutu. Trochę za małe lusterka.
Nie widziałem gorszej ergonomii. Na pochwałę zaśługuje bardzo czytelna deska rozdzielcza na której znajduje się dużo wskażników (moja wersja)
W zimie przydaje się przysłona chłodnicy np. z tektury, inaczej nie ma mowy o ogrzewaniu :). Nie ziemsko hałasuje wentylator (skrzeczy niczym stado świerszczy).
Bardzo obszerne wnętrze i bardzo wygodne fotele ale po mocnym odsunięciu przednich foteli może brakować miesca na nogi z tyłu. Pochwała za przepastny bagażnik (kombi). Po złożeniu tylnych siedzeń bez problemu da się przewieżć lodówkę i telewizor.
Całkiem nieżle choć powyżej 90 km/h robi się trochę głośno.
Przy ekonomicznej jeżdzie można zejść do 6,9 a przy bardziej bardziej dynamicznej jeżdzie nie przekracza 9,0 l. Warunkiem jest dobrze wyregulowany gażnik który często lubi robić psikusy. Ceny części są dosyć tanie.
Najlepiej trzymają się stare roczniki do ok.90r. Moj wujek ma dacię z 1974r. , przejechał nią przeszło 500 tyś. objeżdził całą europę i jeżdzi nią do dzisiaj. Jego auto naprawdę jest niezawodne. Oczywiście remont silnika przechodziła dwukrotnie w tym czasie. Z tego co tutaj czytałem radziłbym unikać nowszych roczników szczególnie tych po 96r. to tragedia!!! Trzeba trochę poszukać i za ok. 1000zł można nabyć dobre auto.
Zepsuć się może w tym aucie zupełnie wszystko.
Raportu niemieckiego TUV na nie zawodność raczej by nie wygrała :) Trzeba po prostu cierpliwości do tego autka.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 63KM 46kW [l/100km]

7,8