Ocena kierowcy - Cupra Formentor Crossover

Silnik 2.0 TSI 310KM 228kW
Rok produkcji 2021
Cupra Formentor Crossover 2.0 TSI 310KM 228kW od 2020 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Auto jest przyzwoicie wyposazone, dynamiczne, czuc moc. Wyglada bardzo dobrze - dodatkowo szary mat dodaje agresji. Ogolnie nie jest zle, ale wady w postaci skrzyni biegow i zle dzialajacy panel srodkowy z czesto zle dzialajacymi funkcjami jest wyjatkowo denerwujacy.
Silnik dziala poprawnie, mocny, bez problemow.
Skrzynia tragiczna. Calkiem niezle pracuje w trybie sport, bardzo dobrze w trybie Cupra. W codziennym uzytkowaniu tryb norm. tragedia.Powoli zmienia biegi, jest bardzo ospala, szczgolnie w terenie gorzystym z wieloma zakretami. W miescie jest do zaakceptowania.
Jest OK. Dziala sprawnie i przewidywalnie nawet przy wiekszych predkosciach. W moim cos wydaje dziwne dzwieki, jakby plastik ocieral inny plastik, ale to jest do naprawienia. Jest na gwarancji
Mozna sie duzo rozpisywac. Jest Super.
Jest OK
Kolejna tragedia. Brak przyciskow jest klopotliwy. Wyswietlacz srodkowy niedopracowany. wirtualne przyciski bardzo czesto nie dzialaja. Musze je dotykac wielokrotnie, a to absorbuje duzo uwagi podczas jazdy. zmiana oprogramowania konieczna.
Dziala bardzo dobrze. Rewelacyjnie odparowuje przednia szybe. Klima super.
Jestem pod wrazeniem. Ma kubelkowe fotele, ale bardzo wygodne - to dla mnie wazne, bo jestem duzy. Z tylu tez zaskakujaco duzo miejsca. Jast bardzo dobrze, jak na podniesionego LEONa.
Mogloby byc lepiej, ale tragedii nie ma. Sztuczny dzwiek silnika - tragedia. Dzwiek pochodzi z glosnikow i jest sztuczny i bez sensu. Raz nawet cos sie zablokowalo i wlaczyly sie wszystkie glosniki na full. Myslalem ze mi glowa eksploduje, nie moglem tego wylaczyc.
Troche pali. Miedzy 9-12 litrow /100km. Przeglady jeszcze nie wiem.
Jakosc moze byc. Trzeba wziac pod uwage, ze crossovera 4x4 z 310 kM i prawie full opcja w tej cenie nie jest latwo znalezc.
Drobiazgow mnostwo. W przednim lewym kole slychac czasami dziwny halas jakby plastik tarl o plastik. Systemy bezpieczenstwa jak front asist, ABS i podobne czesto rano po uruchomieniu silnika nie dzialaja i sygnalizuje to kontrolka, ale po przejechaniu 5-8 km wszystko wraca do normy. Dziwne.
Powaznych awarii narazie brak, ale wszystko przed nami.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TSI 310KM 228kW [l/100km]

9,7