Jest to moje pierwsze auto. Nie mam żadnych zastrzeżeń.
Nie miałem żadnych problemów z silnikiem przez te 1,5 roku. Osiągi są dla mnie wystarczające. Trochę muli, gdy wsiądzie 5 osób (z kierowcą ;)). Samemu można nawet zapier*alać. Leję olej syntetyczny 5W40, a silnik ma przebieg 228 tysięcy.
To jest słaba strona tego samochodu. Wsteczny czasami nie wchodzi (chociaż po zmianie oleju w skrzyni praktycznie zawsze zaczął wchodzić). Druga sprawa to wada fabryczna tych skrzyń, czyli poluźniające się łożyska główne, gdy jeździ się na zbyt niskim poziomie oleju w skrzyni. Dlatego warto sprawdzić ten poziom (jest w skrzyni śrubka do sprawdzania - jak nie cieknie z niej, to trzeba dolać (Total BV transmission 75W80)).
Nie miałem za bardzo kontaktu z lepszymi samochodami, wiec daję ocenę "dobrze".
Z tyłu widoczność jest słaba (grube słupki, szyba po dużym kątem). Z przodu dobra (trochę za grube słupki).
Wszystko jest na swoim miejscu.
Bardzo szybko się nagrzewa. Klimy nie mam.
Cztery osoby wejdą. Pięć osób też, ale z tyłu jest wtedy mniej komfortowo i silnik trochę zaczyna mulić :).
Nie mam za bardzo porównania do innych. Nie jest źle.
Silnik 1.4 jest prosty i tani w utrzymaniu. Zawieszenie tak samo (belkę tylną co około 100000 km wypadałoby zregenerować za jakieś 1200 złotych, czyli NIEWIELE w porównaniu do wielowahaczowych etc.). Części zamienne są tanie. Blacha nie koroduje. Doskonale.
5/5 bez dwóch zdań. Można znaleźć tani i dobrze utrzymamy egzemplarz, bo ludzie boją się francuzów.
- cewka padła,
- dwa wtryskiwacze do wymiany (nie wiem co robił (a raczej gdzie lał benzynę) poprzedni właściciel, że do tego doprowadził).
Nic więcej nie było przez 1,5 roku...
Nic poważnego się nie wydarzyło przez 1,5 roku. Leję benzynę i jeżdżę.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW