Ocena kierowcy - Citroen Xsara I Hatchback

Luka, 18 lat temu
Silnik 1.4 i 75KM 55kW
Rok produkcji 2000
Citroen Xsara I Hatchback 1.4 i 75KM 55kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Bardzo dobry niezawodny i co najważniejsze ekonomiczny samochód. Zapewnia duży komfort jazdy. Dobry wypas 4 pp, abs, elekryka itp. Co citro-n to citro:n... do tych samochodów trzeba mieć serce. Kto nie miał nie zrozumie.
Prosta, sprawdzona konstrukcja 1.4. Nie ma cudów, jeśli chodzi o powera, no ale cóż, za to kultura pracy wysoka.. Zaraz po kupnie w 2003 zamontowałem sekwencyjny gaz.
Niby ok ale właśnie do niej mam małe pretensje, czasem ją słychać.. Przełożenia ok.
Fantastiko! Komfort jazdy jest niesamowity, Xsara trzyma się drogi jak zwariowana, z dobrymi oponami 195 R15 jest super.
Do przodu ok, jest mały problem do tyłu, przez szerokość słupków ale większość hatchbaków tak ma.
Dużo schowków, tablica czytelna choć bez fajerwerków - nie jest to auto zrobioe w 2006 roku... ;-)
Ogrzewanie ok. Wentylacja mogłaby być trochę lepsza.
Z przodu bardzo dobrze, z tylu trochę gorzej.
Bez zastrzeżeń.
I oto chodzi! Sekwencyjny wtrysk gazu to jest to, kosztował mnie wtedy bodajże 4800 ale warto było. W mieście 9l. gazu, na trasie 7,5 - 8. To jest wielką zaletą tego samochodu.
Cena droga - jak każdego nowego, dość duży ubytek wartości, ale coś za coś. Za to ma się śliczną Xsarę.
Jest to francuz, a więc od czasu do czasu jakieś kontrolki migają (poduszka, silnik - przez lpg), ale nie ma się tym co przejmować, po prostu tak już jest, zazwyczaj szybko same gasną.
Mam 100 tys. Trzeba wymieniać regularrnie co 20 tys stabilizatory drążka - po 80 zł - polskie drogi, 1 raz cewka padła, przy 90 tys wymieniłem rozrząd. Poza tym samochód nie stanął mi ani razu na drodze więc jest ok.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW [l/100km]

8,2