Ocena kierowcy - Citroen Xsara I Hatchback

Kondzio, 14 lat temu
Silnik 1.4 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Citroen Xsara I Hatchback 1.4 i 75KM 55kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : 13 lat i nie ma rdzy.
Ogólnie nie jest źle. Jeździ się przyjemnie. Za tą cenę nie znajdziemy nic lepszego. Jeśli ktoś się zastanawia czy kupić Xsarke to polecam.
Jak na 75km i wagę auta jest świetnie. Bez problemu można wyprzedzić.Dosyć podatny na załadunek...osiągi maleją wraz z ilością pasażerów...jest to dosyć odczuwalne.
Słaby punkt auta. Czasem wyskoczy 1 albo 3. Wsteczny często trzeba wbijać na dwa razy. Nie jest zbyt precyzyjna.
Dobra strona samochodu. Zawieszenie dobrze tłumi nierówności a skrętna tylnia belka pozwala pewnie pokonywać zakręty.
Tutaj jest mi ciężko ocenić... przód i na boki w normie. Do tyłu jak w czołgu ale mi to nie przeszkadza bo i tak zawsze cofam na lusterka.
Wszystko na swoim miejscu.
Nie jest to mocny punkt samochodu. Grzeje bez zarzutu. Latem to wiadomo(brak klimy). Irytujące jest parowanie szyb. Przy dwóch osobach na pokładzie jest jeszcze okej...nie pomoże wymiana filtra kabinowego.Ponoć taki urok xsar że lubią sobie parować.
Tutaj też mi ciężko ocenić... mam 190cm wzrostu i fotel jest dla mnie niewygodny na dłuższe trasy. Rozmieszczenia pedałów też nie jest dobre. SĄ ZA BLISKO SIEBIE!!!
Za głośno... ale to 8 zaworowy silniczek więc co zrobić. Do 3 tys obrotów może być.
W mieście za dużo spala - za ciężka buda do tego silnika mimo wszytko. Na temat przeglądów/napraw nic nie napisze bo robię sam. Ceny części do przyjęcia.
Za tą kasę nie kupisz lepszego auta.
Wkurzają takie pierdoły jak piszcząca dmuchawa,urwany kabelek w przelotce drzwi,migająca kontrolka poduszki( trzeba pogmerać pod fotelem :) )
Uszczelka pod głowicą...

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW [l/100km]