"Polubisz każdą drogę".Auto nie wyróżnia się w tłumie i dobrze - złodziej też nie zwróci na nią uwagi. Ekonomiczny silnik i duży komfort podróżownia za nie duże pieniądze. Bogate wyposażenie i duże bezpieczeństwo 4xAIRBAG, ABS, kontrola trakcji, halogeny, komputer.
Mocny silnik, gdy zimny pracuje troche głosno, ale po przejechaniu 1km nie można go odróznić od benzynowca.
Czasami haczy się jedynka, ale bardzo rzadko.
Jak każdy francuz trzyma się drogi jak przyklejony. Świetnie wchodzi w zakręty. Wspomaganie o zmiennej sile.
Trochę ograniczony widok przez tylną szybę - ale to chyba normalne w liftbackach.
Deska trochę już archaiczna, ale wszystko pod ręką, za wyjątkiem przycisków otwierania szyb - porażka. Koło zapasowe pod samochodem - kolejna porażka, modlę się aby nigdy po ciemku nie złapac gumy. Dobrze oświetlona deska rozdzielcza tylko ten kolor sielony troche już nie modny...
Z przodu dużo miejsca - z tyłu nigdy nie jechałem więc nie wiem. Dość duży bagażnik i składana asymetrycznie tylna kanapa to duży atut.
Praktycznie nie sposób odróżnić pracy silnika deisla od benzynowego. Dla mnie duży plus w porównaniu np. z TDI Forda Focusa.
Przegląd w ASO po 40kkm wyniółmnie ok 700 zł. Średnie spalanie około 5.5l - wskazanie wg komputera pokładowego.
Polecam jako auto rodzinne dla mniej zasobnych portfeli. Małe spalanie i wysoka trwałość. Mogą jedynie wystąpić problemy przy odsprzedaży auta - francuzy nie ciesza się popularnością.
Niera coś puka zpod spodu - pewnie klucz i lewarek w kole zapasowym. Drobiazki psują się jak w każdym aucie tej klasy.
Do tej pory wymieniłem łącznik stabilizatora.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi 90KM 66kW